Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Στο τέλος του 2018 ξεκινούν οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων


Σε τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων θα προχωρήσει μέσα στο προσεχές διάστημα η Eurobank. Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση, αυτού του είδους, στην Ελλάδα κι αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το πακέτο που θα τιτλοποιηθεί θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι κρίσιμες λεπτομέρειες του project.



Πάντως, όλα δείχνουν ότι τελικώς καμία «ιερή αγελάδα» δεν θα μείνει ανέπαφη στο πλαίσιο της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων. Κι αυτό γιατί μπορεί οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων (δηλαδή μη εξυπηρετούμενων) να συνιστά συνήθεια, εδώ και καιρό, ωστόσο το άνοιγμα στα στεγαστικά θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα. Βεβαίως για τους δικαιούχους των συγκεκριμένων στεγαστικών, στην πραγματικότητα, δεν θα αλλάξουν πολλά. Ωστόσο, από μόνη της, συνιστά μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διαδικασία της τιτλοποίησης θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου και θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019. Δεδομένο δε, θα πρέπει να θεωρείται ότι άμεσα θα ακολουθήσουν κι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, για το οποίο έχουν δεσμευθεί απέναντι στους θεσμούς.

Με τις τιτλοποιήσεις, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να περιορίσουν τον όγκο των προβληματικών στεγαστικών, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσουν την ακραία λύση της πώλησης δανείων στέγης σε ξένα funds».

Παράλληλα το θετικό για τον δανειολήπτη είναι ότι το δάνειο που θα τιτλοποιηθεί, εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις του ελληνικού νομικού πλαισίου και κατ' επέκταση ισχύουν όλες οι προβλέψεις του νόμου. Δηλαδή ο οφειλέτης, ακόμα και αν το δάνειό του έχει τιτλοποιηθεί, μπορεί να έχει την «προστασία» του νόμου Κατσέλη ή να προχωρήσει σε ρύθμιση του δανείου του με την τράπεζα.

(ΤΡ, 11/9/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τι σημαίνει για τον δανειολήπτη η «τιτλοποίηση» του στεγαστικού δανείου του



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!