Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί η κυβέρνηση "καίγεται" να κλείσει το θέμα των συντάξεων το επόμενο 15ήμερο


Έχοντας το φόβο πως «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει», στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να αποφύγουν την αναφορά της μείωσης των συντάξεων ακόμα και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις, το Προσχέδιο πρέπει να κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και φέτος αυτό συμβαίνει την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή σε 16 ημέρες. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019 θα συμπεριελάμβανε την εξοικονόμηση των περίπου 2,9 δις ευρώ από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, με την προοπτική στο τελικό σχέδιο που θα πάει προς ψήφιση στις αρχές Νοεμβρίου ή ενδεχομένως και στο σχέδιο που πρέπει να σταλεί στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν (διαδικασία Ευρωπαϊκού Εξαμήνου), να έχει απαλειφθεί.



Αυτό παραμένει το βασικό σενάριο, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θα βγάλουν την πρώτη έκθεση Αξιολόγησης το Νοέμβριο, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από την ελληνική πλευρά να πιέσει τα πράγματα, έτσι ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν πολύ νωρίτερα ήτοι ως την 1η Οκτωβρίου.

Οι δυσκολίες είναι, βέβαια, προφανείς, καθώς για να υπάρξει συμφωνία κατ’ αρχάς για το δημοσιονομικό χώρο του 2019, τα στοιχεία από τους μακροοικονομικούς δείκτες θα πρέπει να είναι περισσότερα, για να είναι και αξιόπιστα. Για παράδειγμα η καταγεγραμμένη τάση αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, μπορεί να αποτελεί θετική έκπληξη, αλλά θα χρειαστούν περισσότεροι επιμέρους δείκτες, για να πειστούν οι ξένοι τεχνοκράτες ότι αυτή η τάση έχει δυναμική, είναι επαναλαμβανόμενη και θα έχει θετικό αντίκτυπο (carry over) στο ΑΕΠ άρα και στο πλεόνασμα του 2019.

Στοιχεία τέτοια προσπαθεί να συγκεντρώσει και να ομαδοποιήσει η ελληνική πλευρά, αντλώντας δεδομένα από τους επιμέρους δείκτες (αγορά Ι.Χ., οικοδομική δραστηριότητα, λιανικές πωλήσεις, τζίρος στη βιομηχανία κ.λ.π.), ωστόσο τα περισσότερα από αυτά εξαντλούνται στο πρώτο εξάμηνο- επτάμηνο του έτους και δεν θεωρούνται επαρκή. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η θετική τάση στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, που συνδέεται με την κατανάλωση αλλά και την επιτάχυνση σε τομείς της οικονομίας όπως ο Τουρισμός.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά, είναι μια «χλιαρή» Έκθεση των Θεσμών για τη δημοσιονομική ισορροπία αν ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων, αφού μια τέτοια αξιολόγηση δεν θα μπορέσει να σταθεί στο Eurogroup. Την ίδια ημέρα, που θα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου, θα συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας είναι προγραμματισμένη στις 5 Νοεμβρίου, όπου είναι το τελικό χρονικό όριο για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις στην Ελλάδα…

Πηγή: iefimerida.gr (ΠΑ, 14/9/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!