Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Φορολογική ενημερότητα: Πότε οι φορολογούμενοι μπορούν να την εκδώσουν μέσω Taxisnet και πότε θα πρέπει να περάσουν από τη ΔΟΥ


Στην Εφορία της ηλεκτρονικής εποχής η έκδοση φορολογικής ενημερότητας απαιτεί μόνο λίγα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το τάμπλετ. Ο φορολογούμενος μπαίνει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) επιλέγει από το κεντρικό μενού την ένδειξη «Πολίτες» και μετά την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Μετά εισέρχεται στην εφαρμογή με του προσωπικούς του κωδικούς και ακολουθεί 8 βήματα:

Υποβολή Αίτησης Αποδεικτικού Ενημερότητας για Χρέη προς το Δημόσιο.
Κλικ στο συνέχεια
Επιλέγω την αιτία έκδοσης
Συμπληρώνω τον Φορέα που θα κατατεθεί
Εάν επιλεχθεί «είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου τομέα (πλην Κεντρικής Διοίκησης)» πρέπει να συμπληρωθούν και τα στοιχεία τίτλου πληρωμής.
Κλικ στο Υποβολή
Εκτύπωση
Δημιουργία PDF και εκτύπωση

Εάν δεν υπάρχει καμία οφειλή τότε η έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας είναι μια απλή υπόθεση. Αν όμως υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή τότε το θέμα περιπλέκεται.

Η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος και τώρα του ΕΝΦΙΑ «μπλοκάρει» τους φορολογούμενους που θέλουν να πάρουν φορολογική ενημερότητα.

Όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμη και εάν δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους για να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτων.



Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, εάν ο φορολογούμενος οφείλει έως 30 ευρώ (βεβαιωμένα χρέη στον ΑΦΜ του ή οφειλές για τις οποίες έχει την ευθύνη καταβολής), και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης ενημερότητας (έχουν υποβληθεί η απαιτούμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει δέσμευση χορήγησης), μπορεί να λάβει αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά για κάθε νόμιμη χρήση, εκτός της είσπραξης χρημάτων και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.

Στην περίπτωση όπου υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και εάν βρίσκονται σε ενήμερη ρύθμιση, από το Τaxisnet μπορείτε να εκδώσετε ηλεκτρονικά ενημερότητα για όλες τις άλλες χρήσεις πλην της είσπραξης χρημάτων και της μεταβίβασης ακινήτων. Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα πρέπει να περάσετε από την εφορία, η οποία θα παρακρατήσει από το τίμημα μεταβίβασης του ακινήτου τη συνολική οφειλή.

Το Taxisnet όμως δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα διαδικτυακά, ακόμα και στην περίπτωση όπου υπάρχουν απλώς βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον η ενημερότητα ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου και είσπραξη χρημάτων.

Η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας καθίσταται υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

α) για είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από τον δημόσιο τομέα, τους δημόσιους υπολόγους και όσους ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των ανωτέρω, το ποσό των οποίων υπερβαίνει ανά τίτλο πληρωμής τα 1.500 ευρώ για κάθε δικαιούχο,

β) για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων, γενικά, με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα τράπεζες,

γ) για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας, γονικής παροχής, δωρεάς ή διά εκουσίου πλειστηριασμού, καθώς και για την εκούσια σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, τη διανομή κοινών ακινήτων, την εκούσια ανταλλαγή ακινήτων κ.α.

Πηγή: news.gr (ΠΑ, 31/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!