Εγκρίθηκε η εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil * ΟΑΕΔ: Στους 957.532 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 785 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Αυξημένο κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

8/8/18

Απ’ ευθείας πωλήσεις ακινήτων ξεκινούν οι τράπεζες


Στην πώληση 5.000 ακινήτων, με την μορφή πακέτων ανά τράπεζα, αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι ελληνικές τράπεζες. Η κίνηση έρχεται σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν με τις εντολές που έχουν λάβει από τις εποπτικές αρχές βάσει των οποίων δεν πρέπει να διακρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το 80% αυτών, ήτοι 4.000, αφορούν οικιστικά ακίνητα όπως διαμερίσματα και αυτόνομες κατοικίες που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια με την μεγαλύτερη μάζα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το υπόλοιπο 20%, δηλαδή 1.000 ακίνητα ανήκουν στην κατηγορία των βιομηχανικών και εμπορικών και έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τα οικιστικά.

Τα εν λόγω ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικά) έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των τραπεζών ως ανακτήσιμες εγγυήσεις κόκκινων δανείων. Η ανάκτηση έχει γίνει, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, είτε μέσω των πλειστηριασμών, είτε μέσω άμεσης ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη από την τράπεζα κυρίως στις περιπτώσεις πτώχευσης.Αξίζει να αναφερθεί ότι από το τέλος του 2018 και μέχρι το 2021 οι τράπεζες θα βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους εξαιτίας της αύξησης του όγκου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο μέσος όρος που μία τράπεζα διακρατεί ένα ακίνητο που περιέχεται το τελευταίο διάστημα στην κατοχή της ανέρχεται σε περίπου 10-12 μήνες. Κι αυτό διότι πρέπει, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, να καθαρίσει το ακίνητο από φόρους (ΕΝΦΙΑ, τέλος ακίνητης περιουσίας) αλλά και από ζημιές που έχει υποστεί.

Έντονη ζήτηση
Με δεδομένη αφενός την πίεση που ασκεί στις ελληνικές τράπεζες η ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) με στόχο να αρχίσουν την σταδιακή αποσυμφόρηση των χαρτοφυλακίων τους από τα ακίνητα αφετέρου της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των ξένων funds αλλά και των εταιρειών real estate, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να ξεσκονίζουν ένα-ένα τα ακίνητα.

«Όλες οι τράπεζες θα ακολουθήσουν πλέον πιο επιθετική πολιτική στο συγκεκριμένο κομμάτι», τονίζει πηγή με αρμοδιότητα την διαχείριση ακινήτων και προσθέτει: «Από το Φθινόπωρο θα δούμε πακέτα ακινήτων να βγαίνουν προς πώληση, κυρίως κατοικίες».

Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη το πρώτο πακέτο 630 ακινήτων, η πώληση του οποίου βρίσκεται στην τελική ευθεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 7 ξένων funds.

«Οι ξένοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες για απόκτηση ακινήτων. Ωστόσο, δεν αγοράζουν λίγα τεμάχια. Ενδιαφέρονται για πακέτα ακινήτων με περίπου ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας δίνοντας το στίγμα της νέας τραπεζικής συναλλαγής, η οποία θα εξελίσσεται παράλληλα με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων.

Πηγή: Euro2day.gr (ΤΕ, 8/8/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!