Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Φορολογική παγίδα για εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων


Διαδικτυακό έλεγχο για τον εντοπισμό ύποπτων επαγγελματικών ΑΦΜ μπορούν, εδώ και έναν μήνα, να διενεργούν οι νόμιμες επιχειρήσεις για υποψήφιους πελάτες ή προμηθευτές τους, προκειμένου να πληροφορούνται εγκαίρως και πριν ξεκινήσουν κάποια συναλλαγή μαζί τους εάν βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) για έκδοση και διακίνηση στην αγορά πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Τη διευκόλυνση αυτή, ώστε να αποφεύγονται οι κακοτοπιές, παρέχει η ΑΑΔΕ μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας "Βασικά Στοιχεία Φορολογουμένων" και προς το παρόν αφορά μόνον επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.



Μέσω της ιντερνικής αυτής εφαρμογής η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση πριν προχωρήσει σε συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές της μπορεί να «τσεκάρει» κατά πόσο αυτοί βρίσκονται στον φορολογικό "Τειρεσία" της ΑΑΔΕ, έχουν δηλαδή εντοπιστεί για έκδοση και διακίνηση πλαστών φορολογικών στοιχείων και απενεργοποιήθηκαν τα επαγγελματικά τους ΑΦΜ.

Η διαδικασία εντοπισμού των ύποπτων ΑΦΜ είναι ιδιαίτερα απλή. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση προκειμένου να πληροφορηθεί το ποιόν του συναλλασσόμενου επισκέπτεται την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και επιλέγει με τον κωδικό του taxisnet και έναν άλλο ειδικό κωδικό πρόσβασης την εφαρμογή "Υπηρεσίες στις Επιχειρήσεις"-"Φορολογικές υπηρεσίες"-"Μητρώο" και στη συνέχεια "Αναζήτηση Βασικών Στοιχείων Μητρώου Επιχειρήσεων" αναγράφοντας το ΑΦΜ της επιχείρησης με την οποία πρόκειται να συναλλαγούν.

Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους θα δουν πλήθος στοιχείων για τον αντισυμβαλλόμενο (π.χ ΑΦΜ - απενεργοποιημένο ή μη, κωδικό και περιγραφή ΔΟΥ, κύρια δραστηριότητα κλπ). Έτσι μπορούν να αποφύγουν μπλεξίματα με την εφορία, καθώς δεν μπορούν πλέον να δηλώνουν άγνοια για τη λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη», λίστα της εφορίας.

Πηγή: newpost.gr (ΤΡ, 14/8/18)



Διαβάστε ακόμη: