Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Τράπεζες: Ειδοποιητήρια και πωλητήρια για «κόκκινα» στεγαστικά


Τα πρώτα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να βγάλουν προς πώληση ή τιτλοποίηση οι εγχώριες τράπεζες, εστιάζοντας σε περιπτώσεις δανειοληπτών που είναι αποδεδειγμένα μη συνεργάσιμοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο εγχείρημα αναμένεται να αναληφθεί πριν το τέλος του έτους και θα αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανεξόφλητου υπολοίπου, ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για στεγαστικά σε ευρώ και ελβετικό φράγκο, τα οποία έχουν δοθεί, στη συντριπτική τους πλειονότητα, κατά την περασμένη δεκαετία.

Οι εν λόγω οφειλέτες έχουν αρνηθεί κάθε συνεργασία με την τράπεζα ή έχουν απορρίψει λύσεις ρύθμισης, που τους έχουν προταθεί και οι οποίες περιλάμβαναν μερική διαγραφή οφειλής. Πριν την έναρξη του διαγωνισμού, θα τρέξει η τελευταία προσφορά ρύθμισης από την τράπεζα, που θα αποτελεί «πιλότο» για το διαγωνισμό.

Η απόφαση για πώληση ή τιτλοποίηση θα ληφθεί, αφού διερευνηθεί η αγορά καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί στην Ελλάδα ανάλογα εγχειρήματα. Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδειχθεί από όλα τα μεγάλα funds, που δραστηριοποιούνται στην αγορά εξασφαλισμένων και ανασφάλιστων δανείων.

Οι τράπεζες δηλώνουν ευχαριστημένες από την μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις καθώς στο μεν Amoeba (Πειραιώς) το τίμημα της Bain ήταν στο υψηλό σημείο του εκτιμώμενου εύρους, στο δε εν εξελίξει project Jupiter της Alpha οι μη δεσμευτικές προσφορές, όσων πέρασαν στη δεύτερη φάση, ήταν επίσης ικανοποιητικές.



Το γεγονός ότι οι τράπεζες επιλέγουν να διευρύνουν τη «βεντάλια» των προς πώληση assets, με χαρτοφυλάκια «κόκκινων» στεγαστικών ή ναυτιλιακών δανείων αποτυπώνει και την στρατηγική τους, για σταδιακό άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς, χωρίς να πληγούν οι συνθήκες ανταγωνισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Bain, η οποία πλειοδότησε στο project Amoeba δεν διεκδίκησε το επόμενο ομοειδές χαρτοφυλάκιο (Jupiter) καθώς όλες οι εταιρείες τώρα στελεχώνονται και διαθέτουν επαρκή ακόμη μηχανισμό, ώστε την ίδια στιγμή που τρέχουν την απαραίτητη προεργασία για την έναρξη διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου, να διεκδικούν το επόμενο.

Το ίδιο πιθανόν να συμβεί και με τον πλειοδότη του project Jupiter, σε σχέση με τον επόμενο διαγωνισμό πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, τον οποίο προετοιμάζει η Εθνική.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, η Eurobank έχει βγάλει προς πώληση το πρώτο χαρτοφυλάκιο με ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της ως αποτέλεσμα πλειστηριασμού ή οριστικού διακανονισμού δανείων. Πρόκειται για 650 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας 21 εκατ. ευρώ τα οποία στην πλειονότητά τους είναι κατοικίες ( άνω του 50% της σύνθεσης του πακέτου) ή οικόπεδα και μικρής αξίας εμπορικά ακίνητα. Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στα τέλη της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank πουλά μαζί με χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ακίνητα, που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ, το 70% των οποίων βρίσκεται στην Αττική.

Πηγή: euro2day.gr (ΤΡ, 28/8/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!