Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων και τον Νοέμβριο * Στα 7,6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα 11μηνου * «Λουκέτο» στη Χαλυβουργική - Κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ * Ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ ο Ριχάρδος * Εκτός ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,3% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2018 * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

9/8/18

ΟΑΕΔ: Με ποιες προϋποθέσεις λαμβάνουν επίδομα οι μακροχρόνια άνεργοι


Τουλάχιστον πέντε προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όσοι παραμένουν χωρίς εργασία για περισσότερους από 12 μήνες, ώστε να λάβουν το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, ύψους 200 ευρώ τον μήνα.

Οσες και όσοι ανήκουν στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων και, δυστυχώς, δεν είναι λίγοι (περίπου 482.707 άτομα, εκ των οποίων οι 325.360 είναι γυναίκες), για να λάβουν το επίδομα πρέπει να πληρούν τους εξής όρους:

1. Να έχουν ηλικία 20 έως 66 ετών.

2. Να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιο εισοδήματός του προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

3. Να έχουν εξαντλήσει τη δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση ανεργίας.

4. Να έχουν υποβάλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

5. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στα 200 ευρώ τον μήνα. Το βοήθημα χορηγείται προσωπικά στον δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος (σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες).

Για να εισπράξει ο άνεργος το επίδομα, πρέπει, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας (ακόμη και αν την έχει λάβει τμηματικά) να υποβάλει την αίτηση στην υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του. Οι τακτικά επιδοτούμενοι, οι οποίοι κατά τη λήξη του υπολοίπου της δωδεκάμηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει συνεχόμενο χρόνο παραμονής για 12 μήνες στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης δωδεκάμηνης παραμονής.

Η αίτηση υποβάλλεται αυτοπρόσωπα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας ή διαδικτυακά, με χρήση κλειδαρίθμου, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ (oaed.gr).

(ΠΕ, 9/8/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!