Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Νόμος Κατσέλη: «Σκανάρισμα» και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες


Από τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο που αφορά στα NPL’s που βρίσκονται υπό τη σκέπη του νόμου Κατσέλη, έχοντας διττό στόχο: πρώτον να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και εντάχθηκαν στον ν. Κατσέλη εξασφαλίζοντας διαγραφή οφειλών και δεύτερον να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και κίνητρα σε δανειολήπτες που προσέφυγαν στον εν λόγω νόμο, όπως το «κούρεμα» στεγαστικών δανείων, προκειμένου να παραιτηθούν από αυτόν.

Νέα διατραπεζική πλατφόρμα - Υπό σκανάρισμα όλοι οι δανειολήπτες
Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων που αφορούν στους οφειλέτες, μια νέα κοινή πλατφόρμα-βάσης δεδομένων, όπου θα εισέρχονται και θα καταγράφονται τα πάντα. Περιουσιακά στοιχεία, των δανειοληπτών, μεταβιβάσεις ακινήτων, καταθέσεις, θα τεθούν υπό «σκανάρισμα» προκειμένου να εντοπιστούν όλες οι δόλιες περιπτώσεις και να απομονωθούν οι οφειλέτες που-αποδεδειγμένα» έχουν καταχραστεί την προστασία του νόμου.

Επίσης, πλέον, στην φαρέτρα των τραπεζών, βρίσκεται και το όπλο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών. Με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, οι τράπεζες θα εξακριβώνουν με πάσα ακρίβεια, αν οι οφειλέτες τηρούν καταθέσεις σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το ύψος των οποίων αποδεικνύει περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που επικαλέστηκαν ώστε να ενταχθούν στο ν. Κατσέλη.



Τα κίνητρα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις
Υπάρχει, ωστόσο, και το δεύτερο σκέλος του σχεδίου των τραπεζών, που αφορά τη δημιουργία ενός νέο ευνοϊκού πλαισίου ρύθμισης για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για τους δανειολήπτες με «καθαρό μητρώο», όσους δηλαδή περάσουν με… επιτυχία από το εκτενές σκανάρισμα που θα κάνουν οι τράπεζες, μέσω της κοινής πλατφόρμας δεδομένων που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.

Στους εν λόγω δανειολήπτες θα προσφέρεται «κούρεμα» της οφειλής για τα δάνεια, ανάλογο με εκείνο που θα πρόκυπτε από δικαστική απόφαση, μετά από εξέταση της σχετικής αίτησης υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Η διαμόρφωση των ευνοϊκών προτάσεων των τραπεζών (κούρεμα δανείων και μείωση δόσεων), θα έχει ως κυρίαρχο γνώμονα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί-σε βάθος χρόνου- τις οφειλές του.

(ΠΕ, 30/8/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!