Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Φοιτητική στέγη: Οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία (πίνακες)


Με την ανακοίνωση των βάσεων για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινά ο αγώνας για την εξασφάλιση της στέγης των φοιτητών στις περιπτώσεις που το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης διαμονής της οικογενείας. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές χρειάζεται να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μίσθωση του ακινήτου που τους ταιριάζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, σε γενικές γραμμές οι τιμές στα μισθώματα είναι σταθερές, σε σχέση με πέρσι, με εξαίρεση τις περιοχές στην επαρχία στις οποίες έχει μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών ή έχουν μεταφερθεί τμήματα σχολών. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται μείωση των ενοικίων έως και 5%.

Απαγορευτική είναι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε περιοχές όπως το Κουκάκι και το Κολωνάκι στην Αθήνα ή τα Χανιά της Κρήτης, καθώς οι ιδιοκτήτες φοιτητικών κατοικιών έχουν επιλέξει για δεύτερη χρονιά την βραχυχρόνια μίσθωση η οποία τους αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα (μέσω Airbnb ξεπερνά και τα 1.000 ευρώ ανά μήνα). Οι τιμές μίσθωσης σε ορισμένες τέτοιες περιοχές έχουν αυξηθεί ακόμα και 100% σε σχέση με πέρυσι και θεωρείται δεδομένο ότι οι πρωτοετείς φοιτητές εκεί θα δυσκολευτούν στην εξασφάλιση φοιτητικής κατοικίας. Μάλιστα, παρατηρείται και το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες να διαπραγματεύονται τη μίσθωση του ακινήτου τους μόνον για τους μήνες από Οκτώβριο έως και Ιούνιο, ώστε το υπόλοιπο διάστημα να το διαθέτουν μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.



Αν και με τιμές που έχουν ξεφύγει σε σχέση με αυτές του 2014 (όταν μια φοιτητική κατοικία μπορούσε να αποκτηθεί με 35.000 ευρώ) και αυτό εξαιτίας και πάλι του Airbnb, υπάρχει και η δυνατότητα της αγοράς (αντί της μίσθωσης) ενός κατάλληλου για φοιτητές ακινήτου το οποίο παράλληλα μπορεί να διατίθεται και για βραχυχρόνια μίσθωση κατά το διάστημα του έτους που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι). Ωστόσο, εφόσον μιλάμε για περιοχές στις οποίες παρατηρείται ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ιδιαίτερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, οι τιμές για ένα δυάρι κινούνται πλέον στην περιοχή των 60.000 ευρώ.

Γενικότερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων, συχνά αποτελεί συμφέρουσα λύση, αντί μίσθωσης η αγορά κατοικίας, είτε με μετρητά, είτε και με μικρό δάνειο, όπου, αντί ενοικίου, θα καταβάλλεται η μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση. Με την ολοκλήρωση των σπουδών το ακίνητο αυτό θα αποφέρει εισόδημα από τη μίσθωσή του ή μπορεί να πουληθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί και εκτός απρόοπτου εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας, χρειάζεται προσοχή κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης γιατί «όπως και κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο της αισχροκέρδειας με κυκλώματα που δρουν στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές, κατευθύνοντας τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή, τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος, παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου».

Οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή site με ακίνητα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές, να επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να απαιτούν να τους επιδείξει την άδεια του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη καθώς και να λαμβάνουν απόδειξη για κάθε προκαταβολή.




Σύμφωνα με τον ίδιο μερικές βασικές συμβουλές κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι:

– Δεν πρέπει να αναζητείτε σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που καλύπτουν τις ανάγκες. Να αποφεύγει κανείς τη μίσθωση υπογείων, σοφίτων και πολύ παλαιών κατοικιών.

– Οι συμφωνίες και η υπογραφή του συμβολαίου πρέπει να γίνεται μόνον με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να αποφεύγονται οι προφορικές συμφωνίες. Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι εξαρχής και την καταβάλουμε μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.

– Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα και τους υπολοίπους λογαριασμούς του σπιτιού δηλαδή για όλα τα έξοδα πέραν του ενοικίου. Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.

– Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν έχει συμφωνηθεί για μικρότερο ή αόριστο χρόνο. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

– Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής. Η καταβολή εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.

Το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

Πίνακες με τιμές μίσθωσης ανά περιοχή




Πηγή: mononews.gr (ΤΡ, 28/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!