Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΑΑΔΕ: Πότε εκπίπτει ο ΦΠΑ αν γίνει εκπρόθεσμα έναρξη στην Εφορία


Το δικαίωμα να εκπέσουν τον ΦΠΑ για τις παραγωγικές δαπάνες τους διατηρούν οι επιτηδευματίες, ακόμα και εάν κάνουν εκπρόθεσμα δήλωση έναρξης εργασιών.

Σύμφωνα με νέες οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς τις εφορίες «πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών που συνδέονται με την υπαγόμενη στον ΦΠΑ οικονομική δραστηριότητα του υποκειμένου στον φόρο, ακόμη κι αν οι εισροές πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης».

Θέτει όμως και ως προϋπόθεση ότι οι δαπάνες (εισροές) πρέπει να αφορούν «στο χρονικό διάστημα που καταλαμβάνει η εκπρόθεσμα δηλωθείσα ημερομηνία έναρξης εργασιών», δηλαδή να μην ανάγονται σε δαπάνες πριν την ημερομηνία έναρξης που δηλώνεται εκπρόθεσμα. Και, βεβαίως, πρέπει να μην έχει παραγραφεί ακόμα το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης για έκπτωση ΦΠΑ.



Σύμφωνα με τις οδηγίες:

Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση έναρξης πριν την πραγματοποίηση της πρώτης συναλλαγής στο πλαίσιο της οικονομικής τους δραστηριότητας. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η δήλωση έναρξης υποβάλλεται εκπρόθεσμα, δηλαδή η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται με αναδρομική ισχύ σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της, υφίσταται η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ για φορολογικές περιόδους από τη δηλωθείσα ως ημερομηνία έναρξης. Οι ανωτέρω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν τόσο τους εγκατεστημένους εντός Ελλάδος υποκειμένους, όσο και τους μη εγκατεστημένους εντός Ελλάδος υποκειμένους που ασκούν φορολογητέα στο εσωτερικό της χώρας μας οικονομική δραστηριότητα.

Παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών που συνδέονται με την υπαγόμενη στον ΦΠΑ οικονομική δραστηριότητα του υποκειμένου στον φόρο, ακόμη κι αν οι εισροές πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης, στον βαθμό βέβαια που ανάγονται στο χρονικό διάστημα που καταλαμβάνει η εκπρόθεσμα δηλωθείσα ημερομηνία έναρξης εργασιών, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας.

(ΠΑ, 3/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!