Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Ποιες συναλλαγές απαιτούν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ


Όλοι όσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια συναλλαγή που αφορά στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα πέντε χρόνια ο φορολογούμενος έχει πληρώσει όλους τους φόρους που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ακίνητο και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα.

Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο και ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση-δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους έκδοσής του και δεν επιτρέπεται η χρήση κυρωμένου αντιγράφου αυτού.



Ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ από τους φορολογουμένους για τη μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία, τη μεταβίβαση ακινήτου με εκούσιο πλειστηριασμό, τη μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία, για συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου, για αποδοχή κληρονομιάς, για εγγραφή υποθήκης, για σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Για σύσταση πραγματικής δουλείας επί ακινήτου, για σύσταση προσωπικής δουλείας επί ακινήτου, για ανταλλαγή ακινήτου, για συζήτηση αγωγής ενώπιον δικαστηρίου, για κάθε άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου και οποιαδήποτε ενέργεια ενώπιον δημόσιας Αρχής πλην δικαστηρίου.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εκτός αν πρόκειται για πιστοποιητικό, το οποίο χορηγείται για αποβιώσαντα, πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε φορολογούμενο ο οποίος έχει ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ και πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.

Δείτε εδώ όλες τις δημοσιεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2018

(ΤΡ, 14/8/18)



Διαβάστε ακόμη: