Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Πώς να μειώσετε τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ


Μέσα στις επόμενες 11 ημέρες 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία έχουν υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

Όσοι φορολογούμενοι αισθανθούν πως ο τελικός λογαριασμός του φόρου ακινήτων τους αδικεί και μπορούν να το τεκμηριώσουν, έχουν καλές πιθανότητες να δικαιωθούν. Για να το κάνουν όμως θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή και να πληρώσουν το 50% του φόρου.

Μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί με ενδικοφανή προσφυγή η αντικειμενική αξία ακινήτου για σκοπούς ΕΝΦΙΑ, εάν ο φορολογούμενος αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η αγοραία αξία είναι χαμηλότερη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (1357/2018), ο φορολογούμενος πρέπει να προβάλει, με συγκεκριμένο ισχυρισμό, ότι η εφαρμοσθείσα τιμή ζώνης είναι (ουσιωδώς) μεγαλύτερη από την πραγματική αγοραία τιμή του ακινήτου του, καθώς και να διατυπώσει συγκεκριμένο αίτημα ως προς το ύψος στο οποίο πρέπει να καθοριστεί η επίμαχη αγοραία αξία.



Οι ισχυρισμοί πρέπει μάλιστα να συνοδεύονται από έγγραφα στοιχεία τεκμηρίωσης, δεδομένου ότι, σε τέτοια περίπτωση, αντικείμενο της διοικητικής (ενδικοφανούς) διαδικασίας και της αντίστοιχης διοικητικής δίκης είναι ο προσδιορισμός της αμφισβητούμενης αγοραίας αξίας του ακινήτου και, συνακόλουθα, του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναλογεί κατά το νόμο στην αξία αυτή.

Τη δυνατότητα αυτού αναμένεται να την ακολουθήσουν εκατοντάδες φορολογούμενοι που φέτος θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

Οι άτυχοι που θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

- Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος έως και παραπάνω από 200 ευρώ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις.
- Περίπου 160.001 φορολογούμενοι κατατάσσονται στην επόμενη κατηγορία των επιβαρύνσεων και θα πληρώσουν αυξημένο φόρο από 50 έως και 200 ευρώ σε σχέση με το 2017.
- Στην τρίτη κατηγορία η αύξηση του φόρου φτάνει έως και τα 50 ευρώ και οι επιβαρύνσεις αυτού του μεγέθους αναμένεται να επηρεάσουν 737.709 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Να σημειωθεί πως για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι το ίδιο με πέρυσι, ενώ μόνο για 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός του θα είναι οριακά μειωμένος, διότι ωφελήθηκαν από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών στις περιοχές τους.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ, 20/8/18)

Δείτε εδώ όλες τις δημοσιεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2018



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!