Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Συντάξεις: Οι δανειστές παρακολουθούν τα πάντα και αποφασίζουν τον Οκτώβριο


Ξένοι επενδυτές και τρόικα άρχισαν να σκανάρουν τις κυβερνητικές προθέσεις για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στήσει ολόκληρο μηχανισμό και και παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τι ακριβώς λέγεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και ανάλογα αν κρίνουν πως βρίσκεται μέσα στα αποδεκτά για αυτούς πλαίσια ή όχι στέλνουν και τα ανάλογα μηνύματα, επίσημα και κυρίως ανεπίσημα.

Τα μάτια της τρόικας είναι στραμμένα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου και περιμένουν από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για το πως βλέπει την επόμενη ημέρα της χώρας. Επιθυμία των ξένων είναι αυτές να κινούνται εντός των πλαισίων που έχουν χαραχθεί και βέβαια σε κομβικής σημασίας ζητήματα να υπάρχει η σύμφωνη δική τους γνώμη.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαμηλώσει τους τόνους σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων. Ενώ μέχρι προχθές έλεγαν ότι το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, από χθες σημειώνουν με ένα στόμα ότι «τα οικονομικά της χώρας επιτρέπουν να μπει το θέμα προς συζήτηση».



Ο Οκτώβριος ...κρίνει τις συντάξεις
Είναι σίγουρο ότι πλέον και οι δανειστές το συζητάνε, αλλά περιμένουν να έχουν στη διάθεσή τους και άλλα στοιχεία πριν προβούν στην λήψη της οριστικής τους απόφασης. Πιθανότερος μήνας που θα κριθεί το όλο ζήτημα είναι ο Οκτώβριος, χωρίς κανείς να είναι και για αυτό σίγουρος. Τρία γεγονότα θα κρίνουν την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Το ένα είναι το προφανές, η πορεία των εσόδων και μάλιστα των επαναλαμβανόμενων και όχι των εκτάκτων. Το δεύτερο οι δαπάνες και το τρίτο είναι η Ιταλία.

Όσο θα πλησιάζουμε στον Οκτώβριο που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός της γείτονος, που θα δείξει και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, θα φανεί και η στάση των αγορών. Αν αυτές αποφανθούν ότι όλα είναι καλά ή τουλάχιστον ανεκτά και δεν υπάρξει αναταραχή, τότε μπορεί και η Ελλάδα να ελπίζει σε «πράσινο φως» από τους δανειστές για το κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση θέμα των συντάξεων.

Στην αντίθετη περίπτωση, αναταραχής στις αγορές λόγω Ιταλίας, μάλλον θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο, που θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία να μπει και η Ελλάδα στο κάδρο.

(ΠΕ, 23/8/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο Οκτώβριος καθοριστικός μήνας για το μέλλον των συντάξεων



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!