Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για ανταλλαγή πληροφοριών σε όλο το Δημόσιο


Toν δρόμο για τη σταδιακή εφαρμογή της διαδικασίας αυτόματης ενημέρωσης των στοιχείων των φορολογουμένων, μέσω της διασύνδεσης του συστήματος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τα υπόλοιπα μητρώα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, ανοίγει και ουσιαστικά, η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Το έργο φέρει την ονομασία, "Υλοποίηση Κεντρικού Συστήματος Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησης και Διαλειτουργικότητας με Απομακρυσμένες Ψηφιακές Υπογραφές καθώς και Μηχανισμό Υποστήριξής του Helpdesk". Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης για την υλοποίησή του, μαζί με την προαίρεση ανέρχεται στο ποσό των 19.288.200 ευρώ.

Στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ η αυτόματη ενημέρωση του Μητρώου Φορολογουμένων

Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση και η ενημέρωση του Μητρώου Φορολογουμένων σε συνεργασία με τα μητρώα των υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδιασμού της φορολογικής αρχής, με οριοθετημένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου το τέλος του 2019.



Διευκόλυνση φορολογουμένων και υπηρεσιών

Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να αποφεύγει τη δήλωση μεταβολών ως προς την οικογενειακή του κατάσταση, καθώς δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται τις ΔΟΥ ή να εισέρχεται στο σύστημα TAXIS, δεδομένου ότι η ενημέρωση των στοιχείων θα πραγματοποιείται αυτόματα. Έτσι, θα διευκολύνεται τόσο ο πολίτης, καθώς εκτιμάται σημαντική μείωση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων, όσο και οι δημόσιες αρχές και φορείς.

Πρόσβαση στα στοιχεία όλων των φορολογουμένων

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία που αφορούν οχήματα των φορολογουμένων, εργασιακά δεδομένα και κάθε άλλο στοιχείο, το οποίο μπορεί να αντλήσει μέσω διασταυρώσεων πληροφοριών με άλλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, αναφορικά με την κατάσταση του κάθε πολίτη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το το έργο "Υλοποίηση Κεντρικού Συστήματος Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησης και Διαλειτουργικότητας με Απομακρυσμένες Ψηφιακές Υπογραφές καθώς και Μηχανισμό Υποστήριξής του Helpdesk", πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η εγκατάστασή του θα πραγματοποιηθεί σε υποδομή εθνικού cloud και αφορά στην παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών με στόχο τη σταδιακή κάλυψη όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

Όπως εκτιμάται, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κεντρικού Συστήματος αναμένεται να εξοικονομηθούν περί τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: forologikanea.gr (ΤΕ, 15/8/18)



Διαβάστε ακόμη: