Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Πώς κληρονομείται ένας τραπεζικός λογαριασμός


Οι τράπεζες ενθαρρύνουν τους καταθέτες τους μεγάλης ηλικίας να βάζουν συνδικαιούχους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς καθίσταται πιο εύκολη η διευθέτηση με τους κληρονόμους όταν ο καταθέτης αποβιώνει. Στην περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν είναι συνδικαιούχοι στον λογαριασμό του θανόντος τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Ο τραπεζικός λογαριασμός μετά τον θάνατο του δικαιούχου μεταβιβάζεται στους κληρονόμους. Όταν οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι από έναν, αναλαμβάνει ο καθένας από τον τραπεζικό λογαριασμό το ποσοστό που του αναλογεί, σύμφωνα με τη μερίδα του στην κληρονομιά.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάθεσης σε κοινό λογαριασμό είναι πως μπορεί να συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση αποβίωσης ενός από τους συνδικαιούχους η κατάθεση περιέρχεται αυτοδικαίως στους επιζώντες δικαιούχους.



Η νομοθεσία προβλέπει απαλλαγή φόρου εφόσον συνδικαιούχος (ακόμα και κληρονόμος) προχωρήσει σε ανάληψη χρημάτων (μέρους ή και όλου του ποσού) μετά τον θάνατο κάποιου άλλου από τους συνδικαιούχους. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που συνδικαιούχος είναι και κληρονόμος μπορεί να απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς αλλά όχι από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Στην περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν είναι συνδικαιούχοι στον λογαριασμό του θανόντος τότε για την ανάληψη των χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό του θανόντος θα πρέπει οι κληρονόμοι να έχουν νομιμοποιηθεί στην τράπεζα, για να λάβουν πληροφορίες για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού και αργότερα να λάβουν το μερίδιό τους. Η τράπεζα θα ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα για να νομιμοποιηθεί κάθε κληρονόμος, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο ή πληρεξούσιο που πρέπει να έχει στείλει από το εξωτερικό προς δικηγόρο ή άλλον αντιπρόσωπό του στην Ελλάδα για αποδοχή κληρονομίας με τραπεζικό λογαριασμό, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών καθώς και πιστοποιητικά περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης, μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος και μη αποποιήσεως.

Αν υπάρχει διαθήκη, τότε απαιτείται η διαθήκη σε επικυρωμένο αντίγραφο από το δικαστήριο στην Ελλάδα. Μετά τον έλεγχο των εγγράφων από την τράπεζα και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο φορολογούμενος που τα προσκόμισε είναι πράγματι κληρονόμος, σε πρώτη φάση η τράπεζα θα του γνωστοποιήσει το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού. Το ποσό θα πρέπει ο κληρονόμος να το δηλώσει στην εφορία με την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς -δωρεάς και να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς.

Ανάλογα με το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού, μπορεί να χρειαστεί ο κληρονόμος να προσκομίσει και κληρονομητήριο.

Αν το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι σχετικά μικρό, η τράπεζα δεν ζητάει κληρονομητήριο. Αν όμως το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού είναι πάνω από 15.000 ή 20.000 ευρώ, θα ζητηθεί και κληρονομητήριο, το οποίο εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο.

Πηγή: insider.gr (ΤΡ, 7/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!