Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΕΝΦΙΑ: Οι νέες επιβαρύνσεις και το πρόστιμο για εκπρόθεσμο Ε9


Πώς θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι
Έως το τέλος Αυγούστου οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν τι πρόκειται να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων, θα αναρτηθούν έως τις 31 Αυγούστου στο TAXISnet.

Πώς ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι

Ο κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να πληροφορηθεί σχετικά με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, μέσα από τη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της φορολογικής αρχής www.aade.gr, χρησιμοποιώντας τους ατομικούς του κωδικούς.

Επίσης, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τους φορολογούμενους μέσω mail, στην ηλεκτρονική δήλωση που έχει δηλώσει κάθε πολίτης, αναφορικά με την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που του αναλογεί. Συν τοις άλλοις, σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, η ειδοποίηση για την πληρωμή του φόρου αποστέλλεται και ταχυδρομικά.

Θυμίζουμε ότι με βάση το νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές καλοκαιριού, το υπουργείο Οικονομικών, μειώθηκαν 2.122 τιμές, σταθερές παρέμειναν 4.302, ενώ αυξήθηκαν 3.792 τιμές και βάσει αυτόν θα αυξομειώνεται και ο ΕΝΦΙΑ.



Πώς θα κινηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Με βάση τα δεδομένα, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται επί του παρόντος, να είναι μειωμένος από 1,77% έως και 34,78%, στις περιοχές όπου καταγράφονται μειωμένες αντικειμενικές αξίες. Το ίδιο θα συμβεί και στις αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες, όπου οι τιμές ζώνης δεν μεταβλήθηκαν και κινούνται στα 550 ευρώ και στα 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στον αντίποδα, στις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο κύριος φόρος θα είναι αυξημένος από 3,57% έως και 53,33%.

Πληρωμή σε πέντε μηνιαίες δόσεις
Η εξόφληση θα γίνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2018 και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

Νέες αναπροσαρμογές αντικειμενικών και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ έως το 2020
Επισημαίνουμε στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν περιπτώσεις φορολογουμένων, που θα αντιμετωπίσουν σημαντικές επιβαρύνσεις κατά τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της εξομείωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν τόσο στη διάρκεια του 2019, όσο και του 2020 – από 50% ανά έτος - , καθότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί εργαλείο με σημαντική εισπρακτική αποδοτικότητα για το υπουργείο Οικονομικών. Θυμίζουμε ότι στα προβλεπόμενα της μετά μνημονίων εποχής, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, υφίσταται πρόβλεψη για περαιτέρω επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, με στόχο να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις εμπορικές. Ως χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο συντελεστής... παλαιότητας

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει τέλος να επισημάνουμε τη στρέβλωση που προκύπτει, καθώς αυξάνεται η αξία σε όλα τα ακίνητα που είναι νεότερα των 25 ετών, κατά 5% ανά πενταετία, με το συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος στον αντίποδα μειώνεται όσο αυξάνονται τα χρόνια, από τη χρονική στιγμή που ανεγέρθηκε ένα ακίνητο και για 25 χρόνια. Η συγκεκριμένη πρακτική ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται προοδευτικά, ο ιδιοκτήτης που έχει στην κατοχή του νεότερο των 25 ετών ακίνητο.

Συγκεκριμένα:

-26 έτη και άνω: Συντελεστής 0%
-20-25 έτη: 5%
-15-19 έτη: 10%
-10-14 έτη: 15%
-5-9 έτη: 20%
-έως 4 έτη: 25%



Το πρόστιμο για εκπρόθεσμο Ε9 και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, έρχονται όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, που αφορά σε στοιχεία ακινήτων. Τα στοιχεία ακινήτων που καταγράφονται στο έντυπο Ε9 είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που δηλώνονται συνολικά στο εν λόγω έντυπο, για τα έτη από το 2013 και ύστερα, προκύπτει η δήλωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων και η πράξη προσδιορισμού φόρου, ΕΝΦΙΑ, για κάθε φορολογούμενο – ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας.

Πότε δηλώνονται τα στοιχεία που αφορούν σε ακίνητα
Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα φυσικά ή νομικά, τα οποία από 01/01/2015 και ύστερα παρουσιάζουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, θα πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση στοιχείων ακινήτων, σε διάστημα 30 ημερών το αργότερο, από την ημερομηνία που σημειώθηκε η μεταβολή της. Με αυτό τον τρόπο η υποβολή της δήλωσης θεωρείται εμπρόθεσμη.

Δεν υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων κάθε χρόνο
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται είτε κατά το έτος που αποκτήθηκε κάποιο ακίνητο ή κάποιο δικαίωμα σε αυτό, καθώς και όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση. Επομένως δεν υποβάλλεται δήλωση κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ δεν απαιτείται υποβολή μηδενικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Εξαιρούνται τα ακίνητα που προέρχονται από κληρονομιά
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της κληρονομιάς. Σε αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος θα πρέπει να προβαίνει σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, σε διάστημα τριάντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς.

Πηγή: forologikanea.gr (ΠΑ, 17/8/18)

Δείτε εδώ όλες τις δημοσιεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2018



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!