Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Υποχρεωτική η υποβολή του Ε8 από την 1η Σεπτεμβρίου


Υποχρεωτική καθίσταται από 1η Σεπτεμβρίου, η υποβολή του νέου εντύπου Ε8. Επί της ουσίας, με την έναρξη του νέου μήνα, παύει να ισχύει η υποχρέωση χειρόγραφης τήρησης του ειδικού βιβλίου υπερωριών και ξεκινάει η υλοποίηση της νέας διαδικασίας.

Πρόκειται για το έντυπο, το οποίο αναγγέλλει κάθε μεταβολή στο καθιερωμένο ωράριο εργασίας ή αφορά στον χρόνο εργασίας του προσωπικού και την οργάνωσή του.

Αποτελεί προϊόν σχετικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τον επαναπροσδιορισμό των παραμέτρων που σχετίζονται με την ηλεκτρονική υποβολή εντύπων, που εντάσσονται στον τομέα ευθύνης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ.



Πότε πραγματοποιείται η υποβολή του

Το Ε8 υποβάλλεται πριν την έναρξη υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης. Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με την υπερεργασία και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση και καταχωρούνται σε έντυπο Ε8, που υποβάλλεται με επιτυχία, είναι εφικτό να τροποποιηθούν με νέα τροποποίηση, πριν πραγματοποιηθεί η αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έντυπο, είναι δυνατόν να υποβάλλεται και με αποστολή sms από κινητό τηλέφωνο. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να έχει δηλώσει ο εργοδότης, αριθμό κινητού τηλεφώνου στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Την ευθύνη για τη δήλωση του κινητού τηλεφώνου, αλλά και για την αλλαγή του, εφόσον χρειαστεί, την έχει εξ όλοκλήρου ο εργοδότης. Σημειώνεται πως όταν το Ε8 υποβάλλεται μέσω sms, ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής του εντύπου, αποτελούν αποδεικτικό υποβολής του.

Πώς ορίζεται η υπερεργασία – υπερωρία

Κατά τη νομοθεσία, για την υπερεργασία κριτήριο αποτελεί η εβδομαδιαία απασχόληση του μισθωτού. Υπερεργασία χαρακτηρίζεται η υπέρβαση του συμβατικού ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως και μέχρι 8 ώρες επί εξαημέρου (6Χ8) και 5 ώρες επί πενθημέρου (5Χ9). Όταν το ωράριο έχει κατανεμηθεί ισομερώς στις ημέρες της εβδομάδος, η υπέρβαση των 40 ωρών σημαίνει υπέρβαση του ημερησίου ωραρίου των 6 ωρών και 40 λεπτών (επί εξαημέρου) κατά 1 ώρα και 20 λεπτά (= 8 ώρες) και των 8 ωρών (επί πενθημέρου) κατά 1 ώρα (=9 ώρες).

Αναφορικά με τις υπερωρίες λαμβάνεται υπόψη η ημερήσια απασχόληση. Ως υπερωρία, θεωρείται η υπέρβαση του ωραρίου για το 8ωρο σε εξαήμερη εργασία και του 9ώρου για πενθήμερη εργασία. Η αμοιβή για την υπερωρία προκύπτει με προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 40%.

Πηγή: forologikanea.gr (ΠΑ, 31/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!