Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όσους δεν δηλώσουν το ακίνητο που νοικιάζουν μέσω Airbnb


Με τσουχτερά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb και θα... ξεχάσουν να τα δηλώσουν.

Η πλατφόρμα εγγραφής που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ αναμένεται να λειτουργήσει ως το τέλος του μήνα, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Αρχής Γ. Πιτσιλής, και οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να τα δηλώσουν.

Η έναρξη της εφαρμογής ανοίγει έναν νέο κύκλο υποχρεώσεων για όσους εκμισθώνουν ακίνητα για βραχύ χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το εισόδημα τους από τις συγκεκριμένες μισθώσεις φορολογείται ως εισόδημα από ενοίκια με την εξής κλίμακα:

- έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 45%
- από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35%, και
- από 35.001 ευρώ και άνω με συντελεστή 45%.



Εκτός από τη δήλωση του εισοδήματος στην ετήσια φορολγική δήλωση ο διαχειριστής του ακινήτου υποχρεούνται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

α) Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυρόνιας Διαμονής
β) Υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή
γ) Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κτλ) απαραιτήτων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.

Σε περίπτωση που ο διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς.

Αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ επιβάλλεται για:

- Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής από τους διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

(ΣΑ, 18/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!