Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Αττική: Κατεδαφίζονται 3.200 αυθαίρετα σε δάση, παραλίες - Κριτήρια και διαδικασία


Δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με στόχο να επιταχύνει την αντιμετώπιση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Στάθακης, βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών κατεδαφίσεων της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και περίπου 700 σε παραλίες. Εξειδικεύοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του δασαρχείου Λαυρίου «26 ακίνητα βρίσκονται μέσα στον εθνικό δρυμό», ενώ από τα 369 αυθαίρετα που έχει καταγράψει το δασαρχείο Πεντέλης «42 βρίσκονται μέσα στα όρια της πληγείσας έκτασης».

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων με αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Σταθάκης εξηγώντας ότι τα κριτήρια αυτά θα είναι:

– στην περίπτωση των δασών, αν βρίσκονται σε εθνικός δρυμό ή σε αναδασωτέες εκτάσεις που επλήγησαν από πρόσφατες ή παλαιότερες πυρκαγιές

– στην περίπτωση των παραλιών, η απόσταση από τον αιγιαλό.

Πρόκειται για τις πιο εξόφθαλμες παραβάσεις αυθαιρέτων, σχολίασε ο υπουργός, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει «σύγκρουση» με το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων.

Ερωτηθείς τις αλλάζει σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πλέον αφενός υπάρχει πολιτική βούληση και αφετέρου διατίθενται 5 εκατ. ευρώ για τις κατεδαφίσεις στις Αποκεντρωμένες Αυτοδιοικήσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης για κατεδαφίσεις αλλά και η επέκταση συμβάσεων κατά 50%, προκειμένου η διαδικασία να επιταχυνθεί. «Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καλούνται να προτεραιοποιήσουν με αντικειμενικά κριτήρια τα κατεδαφιστέα: : Εθνικός δρυμός, αναδασωτέες περιοχές, παραλίες».

Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος, το 2018, 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα και μόλις 1 στους 10 αυθαίρετα.



Τροπολογία

Mε τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

Αναδασωτέες
Πυρόπληκτες
Ρέματα
Κατεδαφιστέα

Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει πως, παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να κινητοποιεί τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις.

Η ίδια τροπολογία θα εξασφαλίζει πόρους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να επιταχύνει τις κατεδαφίσεις. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν από το Πράσινο Ταμείο, κατά παρέκκλιση της οροφής του 2,5% που προβλέπεται σήμερα. Παράλληλα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις με εργολάβους μέχρι το όριο των 135.000 ευρώ (όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία). Εργολαβίες που έχουν ήδη συναφθεί θα μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να τις επεκτείνει κατά 50%. Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 5 εκατ. ευρώ για τις κατεδαφίσεις.

Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά «σε δημόσια θέα», ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο, εκτιμώντας ότι ως το 2020 η χώρα θα είναι χαρτογραφημένη κατά 75%, λέγοντας ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, χαρτογραφημένο ήταν το 25%.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατεδαφίσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις που δίνονται στους πυρόπληκτους, ενημερώνοντας ότι με την τροπολογία που έχει κατατεθεί έχει θεσμοθετηθεί ο μη συμψηφισμός τους με άλλου είδους υποχρεώσεις προς την εφορία. Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα καταστροφικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς στα αυθαίρετα.

Πηγή: aftodioikisi.gr (ΤΕ, 1/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!