Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

ΕΝΦΙΑ 2018: Τι να προσέξετε - Πλήρης Οδηγός


Εβδομάδα ΕΝΦΙΑ ειναι αυτή που ξεκινά από τη Δευτέρα 26/8. Η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων) 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων ξεκίνησε. Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018. Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2018 θα πρέπει εξοφληθούν είτε εφάπαξ (έως 28/09/2018) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 28 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία (5η δόση) έως 31 Ιανουαρίου 2019. Τα εκκαθαριστικά θα μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet.

Σημειώνεται οτι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Απο μία πρώτη εικόνα σχετικά με τις μεταβολές στον φόρο που είχε ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει οτι μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1,470 εκατομμύρια φορολογούμενοι ( ή το 23%) ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο φόρος για σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ( το 62%). Αύξηση φόρου έως 50 ευρώ θα προκύπτει για το 12% των φορολογούμενων από 50 έως 200 ευρώ για το 2,3% και άνω των 200 ευρώ για το 0,7%.

Εν τω μεταξύ, μειωμένος κατά 1,77% έως και 34,78% αναμένεται να είναι ο ΕΝΦΙΑ 2018 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικές μειώσεις αντικειμενικών στις αντικειμενικές αξίες, καθώς και στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές όπου οι τιμές ζώνης παρέμειναν αμετάβλητες στα 550 ευρώ ανά τ.μ. και στα 1.050 ευρώ ανά τ.μ.



Από την άλλη, σε περιοχές όπου οι νέες αντικειμενικές τιμές σημείωσαν σημαντική άνοδο, ο ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώσουν 947.671 φορολογούμενοι (15% του συνόλου) θα είναι αυξημένος από 3,57% έως 53,33%.

Στην πλειονότητα των φορολογούμενων (85% του συνόλου), πάντως, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος.

Η κυβέρνηση μέσω του ΕΝΦΙΑ θα «απορροφήσει» και τις επιστροφές φόρου καθώς σχεδιάζονται μαζικοί συμψηφισμοί με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ 2018
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου τα στοιχεία του προϋπολογισμού έδειξαν υστέρηση 333 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ΑΑΔΕ αναμένεται να προβεί σε μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών ακόμα και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες με τις επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι.

Τα ποσά επιστροφών φόρου τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται βάσει νόμου να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Πιο απλά και με φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Μειώστε τον ΕΝΦΙΑ 2018 διορθώνοντας τα λάθη του Ε9
Τροποποιητικη Ε9 2018: Ανοιχτή είναι η εφαρμογή του Taxis για διόρθωση λαθών στο έντυπο Ε9 του 2018 (π.χ. λάθη σε αριθμό ορόφου, ποσοστό ιδιοκτησίας, κυριότητα, γεωγραφικός προσδιορισμός αγροτεμαχίου, αγροτεμάχιο με κτίσμα, ημιτελή κτίσματα – έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%, λάθος αναγραφή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας κλπ), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους.

Σε περίπτωση που οι αλλαγές στο Ε9 γίνουν μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών, θα ακολουθήσει και νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ (όπως έγινε και πέρυσι) με λιγότερο φόρο από τον αρχικό.Ενώ αν προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ οι ιδιοκτήτες θα κληθούν από την Εφορία να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.




Σε δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2018
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει καταλήξει στην απόφαση ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα μήνες, αντί για πέντε.

Με το νέο σύστημα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσει το Μάρτιο του 2019, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει αφενός να μοιράσει το βάρος καταβολής του εν λόγω φόρου σε περισσότερους μήνες ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλοί δεν μπορούν να εξοφλήσουν ούτε στις πέντε δόσεις που ισχύει σήμερα, και αφετέρου να τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους .

Να σημειωθεί ότι σε όσους δεν πλήρωσαν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ ή δεν ρυθμίσουν την οφειλή μέσω της πάγιας ρύθμισης του Υπ. Οικονομικών, θα τους επιβληθούν, όπως προβλέπεται, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης,όπως κατασχέσεις μισθών ή συντάξεων, μέχρι και ενοικίων.

Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Για τις υπόλοιπες φορολογίες (φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.) φέτος θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές.

Πηγή: mononews.gr (ΚΥ, 26/8/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πού αυξάνεται και πού μειώνεται φέτος ο ΕΝΦΙΑ (πίνακες)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!