Εγκρίθηκε η εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil * ΟΑΕΔ: Στους 957.532 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 785 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Αυξημένο κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

22/8/18

Κοινωνικό μέρισμα και το 2018 ανακοινώνει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ (upd)


Σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος, το οποίο αναμένεται να έχει τη μορφή υπεραπόδοσης πλεονάσματος, προχώρησαν οι υπουργοί Επικράτειας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικράτειας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε: «δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί».

Ενώ συμπλήρωσε: «Οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ωστόσο το θέμα συζητείται από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να κατανεμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα για το 2018, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη διανομή του, όπως έγινε το 2016 και το 2017».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στην «ανάγκη συνέχισης και διεύρυνσης των αναδιανεμητικών πολιτικών στην οικονομία» μέσω, μεταξύ άλλων, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και του Κοινωνικού Μερίσματος.Τα σενάρια που διακινούνται, ξεκινούν από τη… συνήθη καταβολή μερίσματος από το φετινό υπερπλεόνασμα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δεν θα περιορίζεται στα 107 εκ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο αλλά θα φτάσει στα 800- 900 εκατ. ευρώ, καθώς οι υπηρεσίες «βλέπουν» πλεόνασμα γύρω στο 4% αντί 3,56%. Το μέρισμα αυτό θα λάβει τη μορφή «13ης σύνταξης» αλλά είναι προφανές ότι για να συμφωνήσουν οι δανειστές- η συναίνεση απαιτείται και στη μεταμνημονιακή περίοδο- θα πρέπει τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 10μηνο να επιβεβαιώνουν τις ελληνικές προβλέψεις.

Το μεγάλο στοίχημα, ο κεντρικός στόχος, το Α και το Ω του σχεδιασμού ως τις εκλογές παραμένει φυσικά η αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, με τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, για την οποία εκφράζουν, μάλιστα, απόλυτη βεβαιότητα βουλευτές και υπουργοί, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος είχε εκφράσει ανάλογη βεβαιότητα για την περιθωριοποίηση του ΔΝΤ στο τέλος του 2016, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2019. Είναι, όμως, τόσο απλό;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ χαρακτηρίζουν το εν λόγω μέτρο- μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020- ως βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το “καθαρό” δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Μπορεί να βρει το υπουργείο Οικονομικών τέτοιο ισοδύναμο; Η λογική απάντηση είναι ότι παράλληλα με τις περικοπές στις συντάξεις, θα μπορούσαν να “παγώσουν” και τα αντίμετρα, ωστόσο και σε αυτήν την εκδοχή προκύπτει “τρύπα”. Αφενός αυτά τα ψηφισμένα αντίμετρα ανέρχονται σε περίπου 1,9 δισ ευρώ, άρα υπολείπονται κατά περίπου 300 εκατ. Ευρώ από την απόδοση των περικοπών στις συντάξεις, αφετέρου συμπεριλαμβάνουν βασικά κοινωνικά μέτρα όπως τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το νέο επίδομα στέγασης, η επιδότηση στη φαρμακευτική δαπάνη, που έχουν πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση.

Δείτε εδώ σχετικά άρθρα

(ΤΕ, 22/8/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!