ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

22/8/18

Στον "αέρα" οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ 200.000 μη μισθωτών


Τι θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι
Σημαντικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αδυναμία του ασφαλιστικού συστήματος να βεβαιώσει τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ περίπου 200.000 μη μισθωτών ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς έχουν πλέον σωρευθεί απλήρωτες εισφορές τουλάχιστον 19 μηνών. Το πρόβλημα μπορεί για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ, που μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος φορέας για τον καταλογισμό και κυρίως την είσπραξη των εισφορών και του ΕΤΕΑΕΠ στο οποίο κατευθύνονται αυτές, να αποδίδεται σε τεχνικά ζητήματα, όμως για τους χιλιάδες ασφαλισμένους προκαλεί έντονη ανησυχία.

Υπολογίζεται ότι ετησίως οι εισφορές των μη μισθωτών προς το ΕΤΕΑΕΠ ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Η αδυναμία υπολογισμού των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ αφορά συνολικά περίπου 200.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (7%), ενώ από αυτούς, οι περίπου 160.000 πρέπει να καταβάλουν και εισφορές πρόνοιας (4%) για τουλάχιστον 19 μήνες. Στην πράξη, χρωστούν όλο το 2017 και τουλάχιστον το μισό 2018.Εκτιμάται δε, ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα ειδοποιητήρια, τουλάχιστον έως το τέλος του φθινοπώρου. Αυτό στην πράξη ακυρώνει και την οποιαδήποτε λύση επεξεργάζονταν στο υπουργείο Εργασίας. Και αυτό, γιατί στο τέλος του 2017 είχε εξεταστεί ως λύση η πληρωμή των δόσεων που αγνοούνταν σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι ήταν και οι καθυστερούμενοι μήνες. Εάν αυτό εφαρμοστεί –ας δεχθούμε– από τον Οκτώβριο του 2018 (ειδοποιητήρια Αυγούστου), το ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 20 δόσεις (χρωστούμενα από 01/01/2017 – 31/08/2018). Στην πράξη, περίπου 200.000 μη μισθωτοί που ασφαλίζονται για επικούρηση και πρόνοια, δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και βενζινοπώλες, αρτοποιοί και κάποιοι λίγοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, θα πλήρωναν διπλές εισφορές σχεδόν για δύο χρόνια, καθώς θα έπρεπε να καταβάλουν το τρέχον ποσό και μία δόση από τα οφειλόμενα των 20 μηνών. Στην πράξη, η λύση αυτή έχει ακυρωθεί και πλέον αναζητούνται άλλες, σύνθετες λύσεις, καθώς η επιβάρυνση είναι πλέον πολύ μεγάλη.


Πηγή: Καθημερινή (ΤΕ, 22/8/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!