Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Σε «ομηρία» 200.000 ασφαλισμένοι


Μια βόμβα στην τσέπη περίπου 200.000 ασφαλισμένων είναι έτοιμη να εκραγεί. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που προκύπτουν από την υποχρέωση κάλυψης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Δεδομένου ότι για τις δύο αυτές καλύψεις απαιτείται να καταβληθεί το 11% των καθαρών αποδοχών σε μηνιαία βάση, έχουν συσσωρευτεί ήδη υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στο εισόδημα …1,5 έτους. Δηλαδή, αν βεβαιωθούν αυτά τα αναδρομικά, ο επαγγελματίας θα πρέπει να δουλεύει μέχρι το τέλος του 2019 μόνο για να καλύψει τις εισφορές της επικούρησης και του εφάπαξ.



Η καθυστέρηση που έχει υπάρξει μέχρι τώρα στη βεβαίωση των εισφορών είναι πολύ μεγάλη. Κανονικά, το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί από τις αρχές του χρόνου και οι επαγγελματίες να κληθούν να πληρώσουν το 7% των καθαρών κερδών τους για την επικούρηση και το 4% για το εφάπαξ. Τώρα, οι υποχρεώσεις έχουν εκτοξευτεί και αν ο ΕΦΚΑ –μέσω της ΗΔΙΚΑ- προχωρήσει στη βεβαίωση αυτών των ποσών, ουσιαστικά θα καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν εικόνα για την «ομηρία» στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες. Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς, δικηγόρους, αρτοποιούς βενζινοπώλες και μερικές ακόμη ειδικότητες που έχουν κάλυψη για επικούρηση και εφάπαξ. Ήδη, εξετάζονται κάποια σενάρια για να αποφευχθεί το αδιέξοδο όπως για παράδειγμα να μην βεβαιωθούν αναδρομικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με αντίστοιχη προσαρμογή των ασφαλιστικών καλύψεων.

Πηγή: eisodima.gr (ΠΑ, 3/8/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!