Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Πώς θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις με την πάγια ρύθμιση


Η καταβολή των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ 2018 ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου του 2019. Όσοι δεν πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Για να ρυθμιστεί όμως το ποσό του ΕΝΦΙΑ 2018 σε 12 δόσεις δεν χρειάζεται να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση αφού ο φορολογούμενος μπορεί να εντάξει στην πάγια ρύθμιση του συνολικού ποσού του φόρου (δηλαδή οι 5 δόσεις θα γίνουν 12).

Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος, σε περισσότερες δόσεις με επιτόκιο όμως ύψους 5%.

Μέσω της ρύθμισης αυτής οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους αυτών, ακόμη και αυτές που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία προβλέπει αυστηρές διαδικασίες στην περίπτωση καθυστέρησης στην αποπληρωμή μίας δόσης. Στη ρύθμιση των 12 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές των φορολογούμενων όπως φόροι κληρονομιάς αλλά και ο ΦΠΑ.

Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις (έως 12).



Αναλυτικά, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τις βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων είναι τα ακόλουθα:

1. Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν κλικ στον «Λογαριασμό μου» εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

2. Να «πατήσουν» την επιλογή «Εφαρμογές» προκειμένου να εντοπίσουν τη εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών».

3. Να επιλέξουν τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».

4. Στη συνέχεια, να κάνουν κλικ στην «Υποβολή Νέας».

5. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης και τα ποσά υπό ρύθμιση.

6. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να συμπληρωθούν τα εξής στοιχεία: α) ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας των επιβαρύνσεων.β) Το μηνιαίο καθαρό εισόδημαγ) οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και δ) οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.

7. Στην επόμενη τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης. Στο πεδίο 4 θα πρέπει να συμπληρωθούν τα σχετικά πεδία που αφορούν την ύπαρξη: α) Ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα αν έχουν δηλωθεί εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στο Ε9 ή αν υπάρχουν δικαιώματα μη δηλωμένα, β) Πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα. Κάντε κλικ αν έχετε μεταφορικά μέσα και οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Ε1, πρόσφατα αποκτηθέντα κτλ Είδος, αριθμός νηολογίου/κυκλοφορίας, ποσοστό κτλ γ) Λοιπά περιουσιακά στοιχεία: Θα πρέπει να δηλωθούν:- Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, άλλες περιπτώσεις.- Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις . - Κινητά αξίας (π.χ. έργα τέχνης, συλλογές).δ) Λογαριασμούς σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα (ΙΒΑΝ) Τέλος στο πεδίο (ε) συμπληρώνονται τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το σχετικό IBAN, ώστε να χρεώνεται η δόση της ρύθμισης απευθείας από το λογαριασμό αυτό στην τράπεζα.

8. Στο τέλος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet. Η ρύθμιση εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση η πρώτη πληρωμή πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά οι δόσεις. Οι δόσεις δεν είναι άτοκες αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΠΕ, 30/8/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΕΝΦΙΑ 2018: Πώς θα βρείτε και θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας από το Taxisnet



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!