Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει Πάσχα * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

5/7/18

Ποια επαγγέλματα έχουν «ξεχάσει» τα POS


Όλοι οι συνήθης ύποπτοι, βρίσκονται στην κορυφής της λίστας αυτών που για ευνόητους λόγους δεν δέχονται να πληρωθούν με πλαστικό χρήμα. Ή εν πάση περιπτώσει, δεν έχουν ακόμα ή αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών, παρότι βάσει του νόμου 4446/2016 είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμή με κάρτα. Πρόκειται για τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους φοροτεχνικούς, τους λογιστές, τους νοσηλευτές και ψυχολόγους.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, ο κλάδος των «επαγγελματιών» το 2017 συμμετείχε στο συνολικό τζίρο με πλαστικό χρήμα - ο οποίος σημειωτέον ανήλθε στα 23 δισ. ευρώ, - με μόλις 1,1%. Σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, είναι ο αριθμός των συναλλαγών, ο οποίος αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% του συνόλου.

Πέραν των επαγγελματιών, ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με το πραγματικό μερίδιο σε ιδιωτική κατανάλωση, είναι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το ποσοστό χρήσης καρτών ως μέσο πληρωμής για υπηρεσίες «εστίασης και ποτών», που λαμβάνεται ως ενιαίος κλάδος. Στους τομείς δηλαδή που όχι μόνο παρατηρείται εκτεταμένη άρνηση αποδοχής καρτών, αλλά και έκδοσης αποδείξεων. Ή και ακόμα, αν κοπεί απόδειξη, μπορεί να είναι και πλαστή.Βάσει της ανάλυσης του ΙΟΒΕ με στοιχεία που έχουν παραχωρηθεί από τις τράπεζες, το 2017 η αξία των συναλλαγών με κάρτα στον κλάδο «εστίαση και ποτά» αντιστοιχούσε στο μόλις 4,2% του συνόλου της αξίας των συναλλαγών με κάρτα, ενώ ως προς τον αριθμό των συναλλαγών αντιστοιχούσαν στο 6,2%.

Χαμηλή σε σχέση με το μερίδιό του στην ιδιωτική κατανάλωση, είναι και χρήση καρτών στον κλάδο «κατασκευές/συντήρηση», όπου το 2017 αντιστοιχούσαν στο 4,9% της συνολικής αξίας πληρωμών με κάρτα, ενώ όπως τον αριθμό των συναλλαγών αυτός, αντιστοιχούσε στο 3,8%.

Οι παραπάνω δραστηριότητες χαρακτηρίζονται από το Ιδρυμα ως «μετρίου ή υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής» καθώς μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές όπου ο παραγωγός ενδέχεται να μην εκδώσει απόδειξη και ιδιοποιείται τον ΦΠΑ, τον οποίο πληρώνει ο καταναλωτής, ή ο καταναλωτής ενδέχεται να μην πληρώσει ή να πληρώσει μερικώς μόνο τον ΦΠΑ, έπειτα από συμφωνία με τον επιχειρηματία - επαγγελματία.

Γενικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, από το πρώτο στάδιο εφαρμογής του νόμου ως προς την εγκατάσταση τερματικών POS, καταγράφηκε με σημαντική αύξηση του μεριδίου χρήσης καρτών σε κλάδους "χαμηλού" ρίσκου φοροδιαφυγής όπως σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία και λοιπό λιανεμπόριο που καλύπτουν περισσότερο από το 85% της χρήσης καρτών πληρωμής.

Εν αντιθέσει με τις παραπάνω δραστηριότητες «μετρίου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής», υπάρχουν και οι συναλλαγές χαμηλού ρίσκου, όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα φαρμακεία και λοιπό λιανεμπόριο και οι οποίες καλύπτουν περισσότερο από το 85% της χρήσης καρτών πληρωμής.

Η πιο εκτεταμένη χρήση καρτών καταγράφεται στο λοιπό λιανεμπόριο (πλην σούπερ μάρκετ) με την αξία τους να διαμορφώνεται στο 46,8% επί του συνόλου των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα και τον αριθμό των συναλλαγών να αγγίζει το 50%.

Ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ με την αξία των συναλλαγών να ανέρχονται στο 16,6% του συνόλου και του αριθμού τους στο 25,9%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα πρατήρια καυσίμων με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 10,3% και ο αριθμός τους στο 10,6%.

(ΠΕ, 5/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!