Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ποιοι θα "καταλάβουν" πρώτοι την έξοδο από το Μνημόνιο


Μπορεί το θέμα με τις συντάξεις να είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι αυτή την φορά γεμάτο και θα αφορά σε εκατομμύρια πολίτες.

Ήδη έχει εξαγγελθεί και από τον Πρωθυπουργό αλλά και από κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ένα πακέτο μόνιμων φοροαπαλλαγών ύψους 700 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα των 866 εκατ. ευρώ που αναμένεται ότι θα προκύψει τον επόμενο χρόνο.

Η σκέψη είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν είτε για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων είτε για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση οι ελαφρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες για τα χαμηλότερα εισοδήματα ή τις μικρότερες περιουσίες. Αν δοθεί ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές θα πάρουν ανάσα περίπου 1,2 εκ πολίτες με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αν η ελάφρυνση γίνει στον ΕΝΦΙΑ περίπου 280.000 οικονομικά ασθενέστεροι με χαμηλά εισοδήματα και περιουσία που σήμερα έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα απαλλαγούν εντελώς από τον βασικό φόρο για τα ακίνητα. Επίσης θα είναι δυνατό να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές και μικροαστικές περιοχές όπου κατά τεκμήριο φορολογούνται μικρές ακίνητες περιουσίες οι οποίες επιβαρύνθηκαν από την πρόσφατη προσαρμογή των εμπορικών αξιών στις αντικειμενικές.

Επίσης υπάρχουν σχέδια για διανομή κοινωνικού μερίσματος και στο τέλος του χρόνου. Μέχρι στιγμής με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022 η υπεραπόδοση για φέτος θα είναι μόλις 0,06% ή 105 εκ ευρώ. Η πρόθεση όμως για απονομή μερίσματος δείχνει ότι το ποσό αυτό θα μεγαλώσει όπως συνέβη και το 2016 και το 2017.



Το πακέτο των αντιμέτρων
Ένα ακόμη πακέτο αρκετά σημαντικό που θα φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ αφορά το πακέτο των λεγόμενων κοινωνικών αντιμέτρων που θα εφαρμοστεί το 2019.

Το σπουδαιότερο από τα μέτρα αφορά την επέκταση του στατιστικού επιδόματος που θα παίρνουν από το 2019 περίπου 1,1 -1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα (από 8000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέχρι και 16000 για ζευγάρι με τρία παιδιά) που είτε πληρώνουν νοίκι ή έχουν στεγαστικό δάνειο. Η επιδότηση θα είναι 70 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα κλιμακώνεται στα 105 ευρώ για το ζευγάρι και πρόσθετα 35 ευρώ για κάθε ένα παιδί.

Από πέρσι ισχύει επίσης το σύστημα για τα οικογενειακά επιδόματα που επιδοτούν περισσότερο τα πρώτα τρία παιδιά με ένα ποσό που ξεκινά από 70 και φτάνει τα 280 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι και 33.750 ευρώ.

Σημαντικά είναι επίσης μέτρα όπως:

Η χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης με 260 εκ ευρώ

Η μείωση στην συμμετοχή ασφαλισμένων στην φαρμακευτική περίθαλψη με 260 εκ ευρώ

Η ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων και δημιουργίας προνηπιακών και προσχολικών μονάδων με συνολικά 210 εκ ευρώ

Τέλος ένα περισσότερο θεσμικό μέτρο από αυτά που έρχονται αφορά την πρώτη δόση της αύξησης του κατώτερου μισθού η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις ή τέσσερις δόσεις. Η ισχύς θα αφορά το σύνολο των μισθωτών αλλά δεν είναι ακόμη δυνατό να υπολογιστεί πως θα επιδράσει στην πραγματική οικονομία.

Πηγή: news247.gr (ΤΕ, 18/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!