Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Πότε θα αλλάξουμε τις τωρινές αστυνομικές ταυτότητες με τις νέες


Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει του διαγωνισμού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου έχουν καθοριστεί και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ζήτημα ημερών το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός των νέων ταυτοτήτων προβλέπει τη σύναψη συμφωνίας με τον ανάδοχο και για την έκδοση διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση «πακέτο» για ταυτότητες και βιομετρικά διαβατήρια.

Κλειστή διαδικασία

Παρά την ιδιαίτερα υψηλή δαπάνη, η διαγωνιστική διαδικασία αποφασίστηκε να είναι κλειστή, προκειμένου αφενός να μη βγουν στον «αέρα» τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του εγγράφου και αφετέρου επειδή η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τα λεγόμενα «μυστικά» κονδύλια του υπουργείου. Ενδεικτικά, στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση (27 Απριλίου 2018), δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στις τεχνικές προδιαγραφές και στα χαρακτηριστικά ασφαλείας της νέας ταυτότητας. Εγείρουν επομένως ερωτήματα πληροφορίες που περιήλθαν στη διάθεση της «Κ», σύμφωνα με τις οποίες μέρος, εάν όχι το σύνολο, των «απόρρητων» τεχνικών προδιαγραφών βρίσκεται ήδη στα χέρια υποψήφιων «μνηστήρων» του έργου. Υπάρχουν μάλιστα υπόνοιες ότι η διαρροή των «απόρρητων» προδιαγραφών, πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, έγινε με υπαιτιότητα της ίδιας της επιτροπής που τις καθόρισε.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι σε γνώση της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στα μέσα Ιουνίου μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και της ασφάλειας απευθύνθηκε σε μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, με ειδίκευση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας εγγράφων ασφαλείας (ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης). Η επικοινωνία μεταξύ των δύο εταιρειών γίνεται μέσω email και αποσπάσματά της βρίσκονται στη διάθεση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ». Οπως προκύπτει, είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα και στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σύμπραξης των δύο πλευρών προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού το έργο των 350 εκατ. ευρώ. Η ξένη εταιρεία θα έβαζε την τεχνολογία και η ελληνική τη γνώση της εγχώριας πραγματικότητας.

Εως εδώ τίποτα το μεμπτό. Στη συνέχεια όμως, ο διαχειριστής της ελληνικής επιχείρησης επισημαίνει στον συνομιλητή του ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί αποτελεί προνομιακό συνεργάτη της αστυνομίας, καθώς επί σειράν ετών υλοποιεί για λογαριασμό της άλλοτε μικρότερα και άλλοτε μεγαλύτερα έργα. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι, χάρη σ’ αυτή την «ειδική» σχέση, τα στελέχη της εταιρείας απέκτησαν πρόσβαση στα μέλη της επιτροπής που καθόρισε τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου και, προς ενίσχυση των ισχυρισμών του, επισυνάπτει αποσπάσματα των προδιαγραφών αυτών ζητώντας από τον αποδέκτη να του απαντήσει εάν η εταιρεία του μπορεί ή όχι να φέρει εις πέρας το έργο. «Σου προωθώ τις προδιαγραφές για τις ελληνικές ταυτότητες, όπως συμφωνήσαμε», του αναφέρει χαρακτηριστικά.



Τα χαρακτηριστικά

Στο κείμενο των προδιαγραφών υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές στα χαρακτηριστικά της νέας ταυτότητας. Διευκρινίζεται, για παράδειγμα, ότι «η κάρτα θα ενσωματώνει τουλάχιστον εννέα πολυανθρακικά φύλλα, τα οποία συγκολλημένα με ειδικό τρόπο (συμπίεση θερμότητας) θα αποτελούν το ενιαίο υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται αντίστοιχα ότι στην μπροστινή όψη του νέου εγγράφου θα εκτυπώνεται με οπτικά μεταβλητή μελάνη και την εκτυπωτική μέθοδο της μεταξοτυπίας το σύμβολο του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Η επικοινωνία ολοκληρώνεται με την επισήμανση της ελληνικής προς την ξένη εταιρεία ότι «οι προδιαγραφές είναι απόρρητες και ουδείς μπορεί να τις γνωρίζει παρά μόνο εάν έχει πρόσβαση στα μέλη της επιτροπής, όπως εμείς».

Πάντως, αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν βέβαιοι για το αδιάβλητο των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί και τήρησαν αποστάσεις από τους χειρισμούς και τους ισχυρισμούς των εταιρειών, αποδίδοντάς τους σε «πόλεμο συμφερόντων» ενόψει της διεκδίκησης του αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έργου.

Η έκδοση

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στα τέλη Απριλίου, η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνει στις αρχές του 2019. Στην μπροστινή πλευρά κάθε εντύπου θα αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και η ιθαγένεια του κατόχου. Θα υπάρχουν ακόμα η φωτογραφία, η υπογραφή και η αρχή έκδοσης του εγγράφου. Στην πίσω πλευρά, αντίστοιχα, θα αναγράφονται το όνομα του πατέρα και της μητέρας καθώς επίσης ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης του κατόχου. Ακόμα, θα υπάρχουν η ομάδα αίματος, ο ΑΜΚΑ και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ θα υπάρχει και ζώνη μηχανικής ανάγνωσης της νέας ταυτότητας. Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας θα καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ. Το ποσό καλύπτει το αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων. Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν ισχύ μέχρι και 15 έτη για άτομα πάνω από 12 ετών. Οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα σε διάστημα πέντε ετών από την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης των νέων εγγράφων. Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της νέας ταυτότητας περιλαμβάνονται μία φωτογραφία, αίτηση έκδοσης αντικατάστασης, που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, το παλαιό δελτίο ταυτότητας καθώς επίσης μια βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος.

(ΤΕ, 18/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!