ΗΛΙΟΣ: Στα 724,18 ευρώ το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις * ΕΛΣΤΑΤ: Στα €335 δισ. αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το γ' τρίμηνο του 2018 * Εργάνη: Επιπλέον 141.000 θέσεις εργασίας το 2018 * Έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο * ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων κατά 4,06% τον Δεκέμβριο * Στα 1,48 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 * Εκτός στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 (3,162 δισ. ευρώ)

5/7/18

Έρχεται «μπαράζ» πληρωμών για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Δυσβάστακτες υποχρεώσεις προς εφορία και ΕΦΚΑ καλούνται να διευθετήσουν έως το τέλος του μήνα 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Η αρχή γίνεται αύριο με την καταβολή των εισφορών του Μαΐου, ενώ την τελευταία ημέρα του Ιουλίου οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τον ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου του έτους, τις εισφορές του Ιουνίου και την τρίτη δόση των αναδρομικών για τις εισφορές του 2017 που επανυπολογίστηκαν.Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ως το τέλος του μήνα υπερβαίνουν ακόμα και τα εισοδήματα δύο μηνών. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ θα πρέπει ως το τέλος του μήνα να πληρώσει τις εισφορές του Μαΐου, ύψους 413,25 ευρώ, το ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου, ο οποίος ανέρχεται σε 1.440 ευρώ, τις εισφορές του Ιουνίου, 413,25 ευρώ, την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους 1.056 ευρώ, αλλά και τη τρίτη δόση των αναδρομικών εισφορών του 2017, ύψους 200 ευρώ.

Έτσι, ο συνολικός λογαριασμός για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο φθάνει τις 3.522,50 ευρώ, ποσό που αγγίζει το καθαρό εισόδημα τριών μηνών. Και αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό. Τότε θα έρθει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για να προστεθεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Ο φόρος των ακινήτων θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκύπτει περισσότερος φόρος σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση θα υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ.

Πηγή: CNN Greece (ΠΕ, 5/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!