Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

12/7/18

Τέσσερα δισ. ευρώ στην αγορά μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας


Τα 12 χρηματοδοτικά εργαλεία
Τέσσερα δισ. ευρώ προγραμματίζει να ρίξει στην αγορά το οικονομικό επιτελείο, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τα κονδύλια αυτά, που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα αποτελέσουν μια «βόμβα ρευστότητας», θα αρχίσουν να διοχετεύονται από το τέταρτο τρίμηνο του έτους έως και το πρώτο διάστημα του 2019.

Ακόμα και αν δεν είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δημιουργηθούν με τη συνεισφορά δημόσιων και ιδιωτικών πόρων θα ενεργοποιηθούν από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Άλλωστε, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το ΕΤΕΑΝ είναι αυτό που θα μετατραπεί σε Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται να τεθούν στην υπηρεσία των επιχειρήσεων ήδη αριθμούν τα 12, ενώ εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα σχεδιαστούν και άλλα, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Τον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και τη δομή της Αναπτυξιακής Τράπεζας συντονίζει η γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα BPI France, με την οποία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο παροχής τεχνογνωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στελέχη της BPI είχαν διαδοχικές συναντήσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες με όλους τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να ακούσουν τις απόψεις τους και να τους ενημερώσουν σχετικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλοι οι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εγχείρημα, πλην την Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η οποία διατύπωσε ορισμένες επιφυλάξεις. Ωστόσο, τόσο οι εκπρόσωποι της BPI όσο και του υπουργείου Οικονομίας και του ΕΤΕΑΝ εξήγησαν ότι δεν τίθεται σύγκρουσης συμφερόντων της αναπτυξιακής με τις εμπορικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα από τις συναντήσεις ήταν εξαιρετικά θετικό.Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, το νομοθετικό πλαίσιο σύστασης της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα έχει ψηφισθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένου να είναι λειτουργικά έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα τεθούν σε εφαρμογή. Μάλιστα, έχει προκριθεί ως βέλτιστη λύση τα εργαλεία αυτά να βγουν στον «αέρα» μαζικά, προκειμένου, όπως προαναφέρθηκε, να πέσει στην αγορά μια «βόμβα ρευστότητας» της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Αναφέρουν, δε, ότι τα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάγονται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, δηλαδή στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται:

1. Η «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ.
2. Το Ταμείο Συνεπενδύσεων.
3. Η επενδυτική πλατφόρμα του ΤΑΝΕΟ με τη Mubadala.
4. Ειδικό Ταμείο Εγγυοδοσίας.
5. Το Ταμείο Μικροπιστώσεων.
6. Ταμείο παροχής εγγυοδοτικών επιστολών που θα στοχεύει στην κάλυψη νέων επιχειρηματιών, επιστημόνων και επαγγελματιών, ώστε να δανειοδοτούνται από τις εμπορικές τράπεζες.
7. Ειδικά σχήματα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων.
8. Ταμείο για επιχειρήσεις που χρειάζονται χρηματοοικονομική και οργανωτική αναδιάρθρωση.
9. Ταμείο ομολογιακών εκδόσεων.
10. Ταμείο ενίσχυσης της ψηφιακής οικονομίας και του πολιτισμού (παραγωγές κ.ο.κ.).
11. Ταμείο ενίσχυσης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0).
12. Ειδικό ταμείο για την ενέργεια (π.χ. ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων).

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΠΕ, 12/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!