Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Συντάξεις: Τι χάνουν οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, πρώην ΤΕΒΕ, Ταμείο Εμπόρων, ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ


Ανασφάλεια και απορία προκαλεί εν μέσω θέρους η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους καθώς από τη μία κλείνει το μάτι ότι δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές και από την άλλη προωθεί μέσω της διαδικασίας που ακολουθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εφαρμογή τους. Το πράγμα περιπλέκεται και από την επιμονή του ΔΝΤ να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με δεδομένο ότι το Ταμείο θα είναι ένα από τα τέσσερα μέλη των Θεσμών που θα ελέγχουν την Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου.

Παρά τα ωραία λόγια του επιτρόπου Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών εχουν φτάσει μηνύματα που λένε ότι το Eurogroup δεν θα επιτρέψει την αναβολή ή την αναστολή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων (από τον Ιανουάριο του 2019) ούτε το προσεχές φθινόπωρο όταν και η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα.

Κάπως έτσι στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμορφώνονται δύο γραμμές. Η μία λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει σε ρήξη και ίσως ακόμη και σε εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο με αφορμή την άρνηση του Eurogroup να μην ακυρωθεί το μετρό των συντάξεων. Η δεύτερη που μάλλον κερδίζει πόντους τις τελευταίες μέρες λέει ότι αν αναγκαστεί η κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ το μετρό αλλά θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα σημαντικά αντίμετρα, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι ικανά να απορροφήσουν το πολιτικό κόστος.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου πατάει σε δύο βάρκες και τρέχει παράλληλα και τα δύο σενάρια φανερώνεται και από την περίφημη "εγκύκλιο Χουλιαράκη" στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές πάνω από 3 δις ευρώ στις συντάξεις από το 2019.



Τα ποσοστά περικοπών που βγάζουν οι πρόβες που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ ψηλά και κυμαίνονται ανά Ταμείο ως εξής:

-Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%

-Πρώην Ταμείο Εμπόρων: Περικοπή 18%

-Δημόσιο (ένστολοι, πανεπιστημιακοί): Μείωση 15% ως 18%

-Πρώην ΙΚΑ: Μεικτή εικόνα με αυξήσεις λίγων ευρώ στις χαμηλές συντάξεις και περικοπές ως 18% πάνω από 1.200 ευρώ

-Ταμείο Νομικών: Μειώσεις 10% ως 18%

-ΤΣΑΥ - ΤΣΜΕΔΕ: Περικοπές 10% ως 18%

Διαφωνεί το ΔΝΤ με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Εν τω μεταξύ, περιπλοκές δημιουργεί η εμμονή του ΔΝΤ να μην αλλάξει τίποτα στα εργασιακά και να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας τον Σεπτέμβριο. Σε χθεσινή του έκθεση για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη το Νομισματικό Ταμείο τάσσεται σαφώς και κατά και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα μέτρο που βρίσκεται μέσα στο πακέτο των εξαγγελιών που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας για την ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εμμένει «στη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» αλλά και στη δρομολόγηση αλλαγών «για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».

Πηγή: newmoney.gr (ΠΑ, 20/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!