Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

20/7/18

Τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές για τις εισπρακτικές - Γιατί το υπουργείο δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα


Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές στο νόμο 3758/2009 που αφορά στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (εισπρακτικές) προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στόχος του υπουργείου, με τις αλλαγές που θα ενσωματώσει στον εν λόγω νόμο, είναι να θέσει ένα φρένο κυρίως για τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες. Οι προτάσεις της ομάδας, θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς θα επιχειρηθεί στο μέτρο του δυνατού να μπει ένα όριο στις αυθαιρεσίες των δικηγορικών γραφείων, τα οποία δεν καταλαμβάνονται από το ισχύον πλαίσιο.

Κι αυτό, διότι με βάση την υπ.αριθμ. 598/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ένταξη των δικηγόρων - δικηγορικών εταιριών στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο δεν συνάδει με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δεδομένου ότι η ενημέρωση οφειλετών εντάσσεται ήδη σε αυτό και καθιστά αδύνατη, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, την επιβολή κυρώσεων σε δικηγόρους - δικηγορικές εταιρίες, για την επιβολή των οποίων αρμόδιος είναι το οικείο πειθαρχικό όργανο!Ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή, τα πειθαρχικά όργανα των δικηγορικών συλλόγων, παρά το πλήθος καταγγελιών, δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για τον περιορισμό του φαινομένου.

Για παράδειγμα, ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες ορίζει, επί ποινή προστίμου που μπορεί να φθάσει τα 50.000 ευρώ ή και τη διαγραφή της εταιρείας από το μητρώο σε περίπτωση υποτροπής, συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες (π.χ. να καλούν μία φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά και κατά τις εργάσιμες ημέρες 9:00 - 20:00 κ.ο.κ). Αν υπάρξει παράβαση του πλαισίου, ο οφειλέτης μπορεί να καταγγείλει την εισπρακτική στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και να της επιβληθεί πρόστιμο.

Αν πρόκειται όμως για δικηγορικό γραφείο, ο οφειλέτης μπορεί να καταγγείλει την παράβαση, πλην όμως καμία δημόσια αρχή δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο, αφού δεν προβλέπεται νομοθετικά. Οι καταγγελίες απλώς διαβιβάζονται στον οικείο δικηγορικό σύλλογο, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων...

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με τις ρυθμίσεις που αναμένονται, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στην καταχρηστική συμπεριφορά των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών. Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες).

Τώρα, κατά το πόσο θα περιοριστούν δραστικά οι αυθαιρεσίες των δικηγορικών εισπρακτικών γραφείων, είναι κάτι που πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τις αλλαγές, δεν συμμετέχει κανένα μέλος ως εκπρόσωπος δικηγορικού συλλόγου.

Πηγή: euro2day.gr (ΠΑ, 20/7/18)Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!