Το eisodima.gr σάς εύχεται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! * ΕΛΣΤΑΤ: Στα 334,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το Δημόσιο Χρέος * ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ το 2018 * ΟΑΕΔ: 33.046 λιγότεροι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

9/7/18

Μαξίμου: Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις


Μπορεί τα απολύτως αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατ’ επέκταση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να μην έχουν πει ποτέ επισήμως ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κορυφαίο επίπεδο-και σε συνεννόηση με την Ευρώπη-φαίνεται πως υπάρχει προχωρημένη συνεννόηση για το ζήτημα, καθώς, όπως έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός και σε διεθνείς συνομιλητές του, χρειάζεται «καλά μαντάτα» για να πάει σε εκλογές, ιδίως μετά τη δοκιμασία της κυβέρνησης ελέω Σκοπιανού και της στάσης των ΑΝΕΛ.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να υπάρχει πολλή συζήτηση για το μέτρο και πολλοί υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης να δηλώνουν με βεβαιότητα στα ΜΜΕ ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις, αλλά ο χρόνος των ανακοινώσεων δεν έχει έρθει ακόμα. Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεννοηθεί με τους θεσμούς και, εν προκειμένω με την Κομισιόν, για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου, ενώ με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στα μέσα Οκτωβρίου, τα πράγματα θα είναι πολύ σαφέστερα. Αν, δε, όλα έχουν πάει όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση, τότε η σχετική τροπολογία θα έρθει στο τέλος του Οκτωβρίου.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο τραπέζι υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, η δέσμευση για περιστολή της προσωπικής διαφοράς, αλλά στη λογική «ένα ευρώ μέτρα-ένα ευρώ αντίμετρα», ό,τι απώλειες έχουν οι συνταξιούχοι, θα τις «ρεφάρουν» μέσω της 13ηςσύνταξης που θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ή μέσω άλλων παροχών, όπως το κοινωνικό μέρισμα κ.ο.κ.Αυτό δεν είναι, βεβαίως, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση, αλλά μπορεί να προκριθεί, αν οι δανειστές επιμένουν να εφαρμοστεί έστω τύποις η απαίτηση του ΔΝΤ και να αντισταθμιστούν οι απώλειες από άλλες πηγές, με μόνιμο χαρακτήρα. Το καλό σενάριο, αντίθετα, προβλέπει αναστολή της εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του μέτρουν, αν και αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά.

Συνεπώς, το ερώτημα που, κατά βάση, μένει να απαντηθεί και θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα είναι, αν προκριθεί η οδός της αναστολής ισχύος του μέτρου, αυτή τι διάρκειας θα είναι. Για παράδειγμα, η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που αίρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης ήταν μεν για έξι μήνες, αλλά το ζήτημα αναμένεται να ρυθμιστεί εκ νέου στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στο τέλος του έτους. Σενάρια υπάρχουν αρκετά στο τραπέζι. Για παράδειγμα, ακούγεται το σενάριο της εξάμηνης αναστολής εφαρμογής, κάτι που όμως δεν ενθουσιάζει την κυβέρνηση, η οποία, αν πάει σε εκλογές τον Μάιο, θα είναι εκ νέου αντιμέτωπη με κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι έχει νομοθετήσει περικοπές των συντάξεων που θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, συζητείται και η ετήσια αναστολή της εφαρμογής των συντάξεων, με ρήτρα αιρεσιμότητας, την επανεξέταση, δηλαδή, της εφαρμογής του μέτρου, ανάλογα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οι δανειστές βάζουν τέλος στα σενάρια
Πάντως, μετά τη γνωστή αποστροφή του Γάλλου επιτρόπου κ. Πιερ Μοσκοβισί από την Αθήνα ότι η περικοπή των συντάξεων μπορεί να συζητηθεί εν όψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2019, όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των θεσμών έσπευσαν να αποκλείσουν με δικές τους δηλώσεις το ενδεχόμενο της αποδόμησης μέτρων την επομένη της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ηδη ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Πίτερ Ντόλμαν – με δεδομένο ότι το Ταμείο είχε επιβάλει το μέτρο μαζί με την περικοπή του αφορολογήτου – είχε προειδοποιήσει ότι η αντιστροφή του θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το χρέος.

Σε νέα συνέντευξή του επανήλθε χθες δηλώνοντας ότι έχει «στην ατζέντα του» μόνο την εφαρμογή των κοινωνικών αντιμέτρων για το 2019 και των φορολογικών αντιμέτρων το 2020 υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν κανονικά οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο έδειξε επίσης αντίθετος με αλλαγές σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί από το πρόγραμμα μιλώντας για συμφωνίες που θα πρέπει να τηρούνται και θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει στο θέμα κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τελευταίος στη σειρά ο πρόεδρος του Euroworking group κ. Χανς Φάιλμπριφ ο οποίος προειδοποιεί ότι η αναστροφή μέτρων από αυτά που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ, 9/7/18)

Δείτε εδώ σχετικά άρθραΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!