«Ευχαριστώ» των ΗΠΑ στον Νίκο Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών * Μετρό: Στάση εργασίας την Παρασκευή 19/10 από την έναρξη έως 09:00 και από 23:00 έως τη λήξη * "Καίει" τον κρατικό μηχανισμό το πόρισμα για το Μάτι * Υποχώρησε κατά 4 θέσεις η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (57η) * ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,5% το 2017 * Eurostat: Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες * ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 14/11 * Χειμερινή ώρα (-1) από την Κυριακή 28/10

29/7/18

Καταθέσεις: Εναλλακτικές επιλογές για υψηλότερες αποδόσεις


Με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μετά βίας να ξεπερνούν το 0,50%, κι αυτό για μεγάλα ποσά, και την αναμενόμενη νέα πτώση τους, πολλοί ψάχνουν για εναλλακτικές.

Η αλήθεια είναι ότι το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 1 χρόνο ακόμη. Κι αυτό για δύο λόγους:

- Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να διατηρήσει σε αρνητικά επίπεδα τα επιτόκιά της τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019
- Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν περιθώρια αύξησης των επιτοκίων, καθώς πρέπει να αναπληρώσουν την αναπόφευκτη μείωση των εσόδων τους

Οι εναλλακτικές

Όσοι λοιπόν δεν είναι ικανοποιημένοι με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερες αποδόσεις, με ή χωρίς επιπλέον ρίσκο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν στη διάθεση τους δύο επιλογές, ελεγχόμενου κινδύνου, χωρίς μεγάλες χρονικές δεσμεύσεις:- Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Πρόκειται για επενδυτικά προγράμματα με ελάχιστη εξασφαλισμένη απόδοση και δυνατότητα επιπλέον κέρδους, ανάλογα με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι οι 10.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά τους είναι 3 μήνες.

Ο επενδυτής έχει ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο 0,30% και μπορεί να το αυξήσει έως το 2% ανάλογα με το πως θα κινηθεί η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Αυτήν την περίοδο, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank διαθέτουν προϊόντα με αυτά τα χαρακτηρίστικα, δημιουργώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέες εκδόσεις.

- Σύνθετα επενδυτικά προϊόντα

Στην προκειμένη περίπτωση το κεφάλαιο της επένδυσης τοποθετείται σε μία υψηλότοκη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκια έως και το 2% και σε αμοιβαία κεφάλαια όλων των ειδών.

Το μέγιστο ποσό που μπορεί να τοποθετηθεί στην προθεσμιακή κατάθεση είναι το 85% του αρχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, το ρίσκο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί για το υπόλοιπο 15% με την επιλογή των κατάλληλων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Το ελάχιστο ποσό της συνολικής επένδυσης μπορεί να ξεκινά από τις 10.000 ευρώ.

Προγράμματα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αυτήν την περίοδο.

(ΚΥ, 29/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!