Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Όλη η αλήθεια για τις μειώσεις των συντάξεων (πίνακες)


Οι εξελίξεις με το θέμα των συντάξεων «τρέχουν», όπως και η έκδηλη αγωνία 2.600.000 ανθρώπων που ο νόμος Κατρούγκαλου τους αφαιρεί χρήματα. Αυτό το ζουν οι νέοι συνταξιούχοι έως 30%. Οι παλαιοί ετοιμάζονται…

Το υπουργείο υπόσχεται ηπιότερες μειώσεις. Μάλιστα, για ένα 20% κάνει λόγω για αυξήσεις… Θα είναι 20-50 ευρώ για όσους έχασαν 230 από το ΕΚΑΣ. Αυτές τις εξελίξεις κάποιοι βουλευτές, τελούντες εν αγνοία, τις λένε αυξήσεις. Δηλαδή σου παίρνω 230 ευρώ, σου δίνω 50 ευρώ… άρα πήρες αύξηση! Η αντιπολίτευση δικαίως αντιδρά, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει να κοιμίσει τους αγωνιούντες συνταξιούχους». Το ΔΝΤ πατάει πόδι…

Δείτε το «παζλ» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη:

Η κυβέρνηση ψήφισε περικοπές από το 2019 έως 18%, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για 13η σύνταξη, είτε με τη μορφή επιδόματος είτε εφάπαξ παροχής. Άλλα στελέχη για αναβολή των μέτρων – μάλλον δύσκολο λόγω αγορών. Άλλοι ζούνε στον κόσμο τους…

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε αυτές τις μειώσεις, που έχουν γίνει από το 2015 και μετά, γιατί δεν τις είχε το mail Χαρδούβελη. Άλλωστε, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι υπέρ κάθε θετικού μέτρου», όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το κοινωνικό κόστος είναι τεράστιο και εξ αυτού του λόγου αναζητούν στην κυβέρνηση λύσεις διαφόρου τύπου, όπως και πιθανή αναστολή του μέτρου…

Όμως το ΔΝΤ βγάζει κάρτα! «Κόκκινη κάρτα», που λέει ότι «αν δεν ψηφίσετε τα συμφωνημένα, θα θυμώσουν οι αγορές, θα το εκλάβουν ως αθέτηση συμφωνίας και δεν θα δώσουν το πράσινο φώς για έξοδο…». Η κυβέρνηση ωστόσο αφήνει ελπίδες, οι συνταξιούχοι αγωνιούν και το θέμα πάει στον Προϋπολογισμό του 2019.



Τι μέλλει γενέσθαι…

Το ΔΝΤ επιμένει σε μειώσεις, η κυβέρνηση θα το δει από Οκτώβριο με τον Προϋπολογισμό. Αναφορικά με τη μείωση ή όχι συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο υφυπουργός κ. Πετρόπουλος τονίζει ότι «αυτό θα αποφασιστεί όταν οριστικοποιηθούν τα δεδομένα και θα εξαρτηθεί από τον συνολικό σχεδιασμό που θα αποτυπωθεί στον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019, ενώ προφανώς θα αξιοποιηθεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα ανέλθει το 2018 τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ».

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ βάζει νέα «βόμβα» για τις συντάξεις, συνδέοντας το Ασφαλιστικό με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους… Ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου, Πίτερ Ντόλμαν, δήλωσε ότι «καθοριστικό σήμα για τις αγορές θα είναι η τήρηση των συμφωνημένων περικοπών στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου τη διετία 2019-20, με την εφαρμογή παράλληλων αντίμετρων υποστηρικτικών για την ανάπτυξη», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» τις αλλαγές στα εργασιακά με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τι θα γίνει όμως στη συνέχεια; Δηλαδή, αν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να μην εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις;

Ο κ. Ντόλμαν τονίζει ότι «το ταμείο είναι πλέον σε ρόλο συμβουλευτικό», αλλά θα είναι «ένα καθοριστικό σήμα στις αγορές». Με την εφαρμογή των μέτρων άλλωστε, εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος και για την εφαρμογή δημοσιονομικά ουδέτερων αντίμετρων, σημειώνοντας ότι οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και θα υπάρξει χώρος για μείωση των συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης το 2020. Παράλληλα μετέφερε τις ισχυρές διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Δείτε τι λέει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο, εκτός από τη ρητή αναφορά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως προς τις περικοπές του 2019, επαναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών με βάση τις νέες παραμέτρους του ενιαίου κανόνα συνταξιοδότησης που εισήγαγε ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16. Επίσης, βασικός στόχος παραμένει η έκδοση όλων των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, του 30% των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεων για επικουρική σύνταξη που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως και 31/12/2016. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019, καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις για τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας και παροχών του ΕΦΚΑ.

Τα αναδρομικά

Τον Αύγουστο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων σε 198.000 συνταξιούχους από παρακρατήσεις προηγούμενων ετών.
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος αναφέρει ότι «για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση, η εφαρμογή του νόμου Βρούτση, με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα είχε οδηγήσει σε οριζόντια περικοπή όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές κατά 57% έως σήμερα. Με τον επανυπολογισμό η κυβέρνηση πέτυχε να μην υπάρξει επίδραση στη συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων» και να έχει επηρεαστεί μόνο το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, το ύψος αρκετών νέων επικουρικών είναι μεγαλύτερο, ενώ, ταυτόχρονα, είναι νομοθετικά συνδεδεμένες με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας».

Παράλληλα, ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ με τα μέχρι τώρα στοιχεία «για σχεδόν το 20% των συντάξεων προκύπτουν αυξήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες. Κυρίως οι μικρές συντάξεις βελτιώνονται. Όπως και οι συντάξεις όσων κατέβαλαν στο παρελθόν υψηλές εισφορές».

Οι περικοπές

Να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, οι μειώσεις θα είναι τεράστιες. Ήδη οι νέοι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις έως 30%.

Το «παζλ» των μειώσεων καταγράφει ο νόμος Κατρούγκαλου και το αναλύουν ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου και ο εργατολόγος κ. Μπούρλος.

Πρώτη περικοπή: Πλαφόν. Περικοπή με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Αυτό θα ισχύει έως 31/12/2018. Δηλαδή, ό,τι περισσεύει άνω των 2.000 ευρώ περικόπτεται, σύμφωνα με την… προκρούστια λογική του νέου νόμου.
Δεύτερη περικοπή: Κύριες. Είναι ο περίφημος επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων του 2019. Εδώ, αφού υπέστησαν μειώσεις λόγω του πλαφόν, χωρίς ανάσα περνάμε σε μείωση στις κύριες συντάξεις. Όλα αυτά εν μια νυκτί! Δηλαδή αυτός ο επανυπολογισμός θα κατακρημνίσει τις συντάξεις μεταξύ 1.800 και 1.050 μεικτά! Δηλαδή, αν αφαιρέσουμε τον φόρο και το 6% υπέρ υγείας συν το αφορολόγητο που έρχεται το 2020, τότε από τα 1.800 μεικτά θα πάμε στα 1.400 καθαρά και από τα 1.050 μεικτά στα 900 καθαρά δυστυχώς για πολλούς… Μην ξεχνάτε ότι όσοι έχουν αποδοχές 12.001 ευρώ θα έχουν και τον φόρο αλληλεγγύης. Τι μένει; Να σας πω ότι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα εισπράττει σε λίγα χρόνια κοντά στα 1.250 ευρώ καθαρά…
Τρίτη περικοπή: Επικουρικές. Ο επανυπολογισμός κόβει και από τις επικουρικές, έως 18%. Οι επικουρικές θα οδηγηθούν… εν τόπω χλοερώ, δηλαδή θα εξαλειφθούν από τον χάρτη, γιατί είναι δεδηλωμένη η θέση των δανειστών να βγουν από τον χάρτη… Εδώ οι επικουρικές των 600 ευρώ κάποτε θα μειωθούν στα 200 έως 150 ευρώ.
Τέταρτη περικοπή: Εφάπαξ Είναι η μείωση του εφάπαξ. Διπλό το έγκλημα. Μείωση έως 22% και από 1/1/2014 άτοκη επιστροφή εισφορών! Πιο πολύ τρελαίνεσαι…
Πέμπτη περικοπή: Επιδόματα. Εδώ κινδυνεύουν να χαθούν επιδόματα σημαντικά. Το επίδομα συζύγου φεύγει –και ήταν σημαντικό–, ενώ των τέκνων διασώζεται μάλλον…
Έκτη περικοπή: Μέρισμα. Στα τρία μερίσματα κόπηκε το ένα! Μείωση 33%. Σε μια νύχτα! Στα 12 μερίσματα έφυγαν τα τέσσερα!
Εβδόμη περικοπή: Μείωση αφορολογήτου. Εδώ η αύξηση φόρου θα είναι από 220 έως 620 ευρώ ! Θα αφορά όλα τα εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ.
Όγδοη περικοπή: Σύνταξη χηρείας. Μείωση 50% τα τρία πρώτα έτη, αν έχει δική της σύνταξη, με περιπέτεια ζωής στη συνέχεια…

Συμπερασματικά:

1. Οι περικοπές είναι επτά.

2. Αγγίζουν κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα.

3. Πρόσθετη μείωση ο φόρος λόγω περικοπής αφορολογήτου.



Οι μειώσεις του Κατρούγκαλου

Μειώνονται όλες οι συντάξεις για παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους είναι στο 30%. Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι «εκτός από την περικοπή του ΕΚΑΣ στις συντάξεις χηρείας, στις επικουρικές κ.λπ., ο συγκεκριμένος νόμος έφερε χαμηλότερες κατώτατες συντάξεις που ξεκινούν από τα 288 ευρώ. Οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν τον Ν. 4387/2016».

Κατά τον κ. Μπούρλο: «Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία».

Να δούμε τις μειώσεις:

1. Όσοι βγήκαν στη σύνταξη μέχρι 12/5/2016 θα έχουν από τον Δεκέμβριο του 2018 κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

2. Αφορά σε 2,7 εκατ. δικαιούχους, με μείωση έως 18% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

3. Οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα εισπράττουν επιδόματα συζύγου ή τέκνων στις 31/12/2018. Δηλαδή η μείωση θα ξεπεράσει το 18%. Μάλιστα υπολογίζεται ότι θα έχουμε περικοπές 25% στο Δημόσιο, έως 30% στο ΙΚΑ, και 25% σε πολλά ταμεία.

4. Οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν δραματική μείωση χωρίς «αλεξίπτωτο».

Κατά το «Δίκτυο» συνταξιούχων: «Οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτούμενες». Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις! Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία, αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό. Όπως επισημαίνεται σε επιστημονικές μελέτες, η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους, από 150%, που ήταν το 2011, έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνισμένος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ».

Η επιστολή Τσακαλώτου που απέρριπτε τη 13η

Όταν για πρώτη φορά είχε δοθεί το επίδομα, ο κ. Τσακαλώτος έγραφε με σαφήνεια στους δανειστές μεταξύ άλλων: «Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης των “θεσμών” σχετικά με τα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τις οποίες πρόσφατα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές Αρχές, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group της 20ής Δεκεμβρίου, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τα παρακάτω.

Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας, η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα».


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

• Έτος απονομής σύνταξης γήρατος: 1991.

Ημέρες ασφάλισης: 10.898 – ασφαλιστική κλάση: 22η.

Μεικτό ποσό κατά την ημερομηνία θανάτου: 1.175,41 ευρώ.

Προηγούμενο καθεστώς 1.175,41 ευρώ x 70% = 822,79 ευρώ.

Μετά τον ν. Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ.

• Έτος απονομής σύνταξης γήρατος: 1999.

Ημέρες ασφάλισης: 10.521 – ασφαλιστική κλάση: 27η.

Ποσό κατά την ημερομηνία θανάτου: 1.542,8 ευρώ.

Προηγούμενο καθεστώς 1.542,8 ευρώ x 70% = 1.079,96 ευρώ.

Ποσό μετά τον ν. Κατρούγκαλου στα 624,43 ευρώ.

• Έτος απονομής σύνταξης γήρατος: 2006.

Ημέρες ασφάλισης: 10.200 – ασφαλιστική κλάση: 28η.

Ποσό κατά την ημερομηνία θανάτου: 1.304,88 ευρώ.

Προηγούμενο καθεστώς ποσό 1.304,88 ευρώ x 70% = 913,4 ευρώ.

Μετά τον ν. Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 574,37 ευρώ.

• Έτος απονομής σύνταξης γήρατος: 2012.

Ημέρες ασφάλισης: 10.831.

Ασφαλιστική κλάση: 19η.

Ποσό κατά την ημερομηνία θανάτου: 1.042,68 ευρώ.

Με το προηγούμενο καθεστώς 1.042,68 ευρώ x 70% = 729,88 ευρώ.

Μετά τον ν. Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 478,59 ευρώ.

του Γιώργου Αυτιά

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ, 9/7/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Μαξίμου: Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!