Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

"Καύσωνας" πέντε εκκαθαριστικών για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Με ένα πρωτοφανές μπαράζ πέντε πακέτων εκκαθαριστικών από τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα στις επόμενες εξήντα μέρες.

Τα πακέτα αυτά, τα οποία θα επιβαρύνουν μες στο καλοκαίρι τούς αυτοαπασχολούμενους, θα είναι διαδοχικά, θα αφορούν απλήρωτες εισφορές του 2017 για "μπλοκάκια" και παράλληλα ασφαλισμένους, εισφορές επικουρικού και εφάπαξ, αλλά και τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Ο απίστευτος αυτός "καύσωνας"... εκκαθαριστικών που θα αφορούν νέες εισφορές έρχεται ενώ έως τις 31 Ιουλίου πρέπει οι επαγγελματίες να πληρώσουν την 1η δόση για τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Με άλλα λόγια, αμέσως, από τα τέλη κιόλας του τρέχοντος μήνα, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες θα πρέπει να αρχίσουν να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τόσο τους αβάσταχτους φόρους όσο και τις εισφορές τους, παλιές και νέες.



Πολλαπλό σοκ

Και την ίδια ώρα που θα επιβαρύνονται από τα νέα φορολογικά "χαράτσια" θα απειλούνται με νέα ασφαλιστικά χρέη, εφόσον δεν μπορέσουν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τις οποίες τους καταλογίζουν τα Ταμεία.

Μάλιστα, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ορισμένοι αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να επιβαρυνθούν και με τα πέντε αυτά εκκαθαριστικά ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός του τρέχοντος καλοκαιριού.

Αυτό σημαίνει πως κάποιοι μπορεί να κληθούν να καταβάλουν ανεξόφλητες εισφορές από το 2017 ως "μπλοκάκηδες" (αν έχουν πάνω από δύο εργοδότες), αλλά και ως παράλληλα ασφαλισμένοι (π.χ., αν είναι ταυτόχρονα μισθωτοί) και την ίδια ώρα να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εισφορές επικουρικού και εφάπαξ (π.χ., αν είναι δικηγόροι). Αν, μάλιστα, κόβουν για κάποια υπηρεσία τους και απόδειξη δαπάνης, θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές και γι’ αυτές τις αποδοχές.

Και όλα αυτά ενώ θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές τους, αλλά και τις δόσεις από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2017 ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015. Εξάλλου, αναμένεται από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η εκκαθάριση και των εισφορών του 2018, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των μη μισθωτών. Εξάλλου, ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει και τις κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών...

Ρυθμίσεις

Η ασφυκτική κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά "φτιασιδώνεται" από τις πρόσφατες ρυθμίσεις που έχει εισαγάγει το υπουργείο Εργασίας για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων.

Ο λόγος για την υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και τη νέα διάταξη περί διαγραφής χρεών των παράλληλα ασφαλισμένων.

Και όλα αυτά ενώ το σύνολο των χρεών προς τα Ταμεία έχει εκτοξευθεί στα 33,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 31,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, οι νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών έχουν ως ακολούθως:

- Πρώτα-πρώτα, εντός του τρέχοντος μηνός αναμένονται τα "ραβασάκια" του ΕΦΚΑ με τις εκκαθαρίσεις των εισφορών των "μπλοκάκηδων" (αμειβομένοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών) και των παράλληλα ασφαλισμένων για το 2017.

Όποιοι από τους παραπάνω δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 και, έτσι, προκύπτει σε βάρος τους χρεωστικό υπόλοιπο, θα πρέπει να το εξοφλήσουν σε 5 δόσεις.

Όσοι δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα θα τους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο. Αν αυτό βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 50 ευρώ, θα συμψηφιστεί με μελλοντικές εισφορές τους. Αν είναι πάνω από 50 ευρώ, μπορεί να επιστραφεί στους δικαιούχους του, αν το επιθυμούν. Διαφορετικά, θα συμψηφιστεί με μελλοντικές υποχρεώσεις τους. Όλα αυτά υπό τον όρο της ανυπαρξίας παλιότερων ασφαλιστικών οφειλών. Αν υπάρχουν τέτοιες, συμψηφίζονται αυτομάτως με το πιστωτικό υπόλοιπο.

- Παράλληλα, ετοιμάζονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές οι οποίες επιβαρύνουν τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλοι κτήσης) οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται ως ποσοστό 26,9% (20% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) επί του εισοδήματος το οποίο εισπράττουν οι εργαζόμενοι αυτοί από την υπηρεσία που παρείχαν και για την οποία αμείφθηκαν με απόδειξη δαπάνης.



Υπενθυμίζεται πως για την περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κατώτατες εισφορές. Δεδομένου ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου δεν έχουν αναρτηθεί σχετικά ειδοποιητήρια, μαζί με την πρώτη καταβολή των εισφορών θα πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά και η 1η δόση των εισφορών που δεν πληρώθηκαν κατά το 7μηνο του 2018.

- Εξάλλου, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών δρομολογεί τις εκκαθαρίσεις των εισφορών υπέρ του επικουρικού (7%) και του εφάπαξ (4%) τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.

Οι εισφορές του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό εισόδημα 2016 συν καταβλητέες εισφορές 2017 βάσει εισοδήματος 2016.

Οι εισφορές του 2018 θα υπολογιστούν με βάση το 85% του εισοδήματος του 2017 (καθαρό εισόδημα 2017 συν καταβλητέες εισφορές 2017 βάσει εισοδήματος 2016). Η εξόφληση των εισφορών του 2017-2018 θα γίνει παράλληλα. Δηλαδή τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ θα περιλαμβάνουν διπλές υποχρεώσεις. Π.χ., αν αναρτηθούν εντός του τρέχοντος μηνός, θα προβλέπουν προθεσμία καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου 2017, αλλά και του Ιανουαρίου 2018.

Στον "δρόμο" και η εκκαθάριση των εισφορών του 2018

Σαν να μην έφταναν οι αναδρομικές εκκαθαρίσεις εισφορών του 2017, έρχεται και η εκκαθάριση των εισφορών και για το τρέχον έτος.

Αν και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πάει πίσω την όλη διαδικασία, αυτή είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Αυτό σημαίνει πως από τον ερχόμενο Αύγουστο θα επαναϋπολογιστούν οι εισφορές που κατέβαλλαν από τον φετινό Ιανουάριο όλοι οι μη μισθωτοί (επαγγελματίες, αγρότες) με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος του 2017. Για όσους δηλώσουν υψηλότερο εισόδημα το 2017 σε σχέση με το 2016, θα τους προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο θα πρέπει να εξοφλήσουν μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Το αντίθετο θα ισχύσει για όσους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο.

Πηγή: capital.gr (ΤΡ, 17/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!