«Ευχαριστώ» των ΗΠΑ στον Νίκο Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών * Μετρό: Στάση εργασίας την Παρασκευή 19/10 από την έναρξη έως 09:00 και από 23:00 έως τη λήξη * "Καίει" τον κρατικό μηχανισμό το πόρισμα για το Μάτι * Υποχώρησε κατά 4 θέσεις η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (57η) * ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,5% το 2017 * Eurostat: Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες * ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 14/11 * Χειμερινή ώρα (-1) από την Κυριακή 28/10

19/7/18

Πώς και πόσο μειώνονται τα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία


Με «όπλο» τον νέο νόμο για την αδήλωτη εργασία και τα νέα πρόστιμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τα μικτά κλιμάκια συνεχίζουν τους στοχευμένους ελέγχους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τον εντοπισμό των αδήλωτων εργαζόμενων. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η διάταξη που μειώνει το τσουχτερό πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο , με εναλλακτική την ασφάλιση του εργαζόμενου θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας η οποία ήδη εμφάνισε κάμψη το 2017.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής: α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.

Ωστόσο προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης. Δηλαδή το πρόστιμο θα μειώνεται:

α) στο ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μηνών,
β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι (6) μηνών, και
γ) στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.Στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών (πχ τουριστική περίοδος) εφόσον ο χρόνος λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου απασχόλησης ο εργοδότης μπορεί να συμπληρώσει τον ασφαλιστικό χρόνο, προσλαμβάνοντας τον ίδιο εργαζόμενο την επόμενη σεζόν.

Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Προύντζος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό « δεν έκαναν δεκτή τη δική μας πρόταση για αναδρομική υποχρεωτική ασφάλιση από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Αν εντοπιστεί αδήλωτος ο εργαζόμενος τον Οκτώβριο, είναι προφανές ότι ήταν αδήλωτος από τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη για συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης την ερχόμενη σεζόν, αφήνει ακάλυπτους τους νέους που δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν δύο τουριστικές σεζόν. Ο επιχειρηματίας σ’ αυτήν την περίπτωση δεν έχει την υποχρέωση να τους προσλάβει ξανά.»

Όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ το ποσοστό αδήλωτης εργασίας (αδήλωτοι εργαζόμενοι στο σύνολο των απασχολούμενων) στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας βαίνει μειούμενο : 12,4% το 2017, έναντι 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Το ίδιο ποσοστό είχε χτυπήσει κόκκινο τον Φεβρουάριο του 2013, όταν έφτασε στο 40,47%. Ειδικά για πέρυσι, αρνητική πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Δυτική Ελλάδα, όπου το ποσοστό της αδήλωτης έφτασε στο 18,37% στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας.

Πηγή: newmoney.gr (ΠΕ, 19/7/18)Διαβάστε ακόμη: