Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Πότε και πού συμφέρει η γονική παροχή - μεταβίβαση


Τη δυνατότητα να γλιτώσουν φόρους και έξοδα πραγματοποιώντας γονική παροχή, αγορά ή δωρεά ακινήτου στον σωστό χρόνο έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι. Το παράθυρο αυτό έχει ανοίξει μέσω των νέων αντικειμενικών αξιών και του χρονοδιαγράμματος που αυτές θα τεθούν σε ισχύ. Την έμμεση πλην σαφή προτροπή για σωστές επιλογές αναφορικά με το χρόνο πραγματοποίησης συναλλαγών στην κτηματαγορά κάνει η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε έγγραφο που κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αντικειμενικές, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι "οι νέες αντικειμενικές τιμές προβλέφθηκε ότι θα έχουν εφαρμογή για όλους τους τυχόν φόρους (πλην του ΕΝΦΙΑ), τέλη ή επιδόματα και απαλλαγές από 1.1.2019, ακριβώς για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας ό,τι τυχόν ρυθμίσεις και τροποποιήσεις απαιτούνται, με στόχο την ελάχιστη δυνατή επίδραση των μεταβολών στους πολίτες της χώρας”.



Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις αντικειμενικές και θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος:

- οι τιμές ζώνης αυξάνονται σε 3.792 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, αυξημένες τιμές ορίστηκαν και σε μεσαίες αλλά αναβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε αυτές τις περιοχές συμφέρει να γίνουν έως το τέλος του έτους γονικές παροχές, μεταβιβάσεις και δωρεές αφού το σχετικό κόστος (φόρος, συμβολαιογραφικά κλπ) υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες

- μειώνονται οι τιμές ζώνης σε 2.122 περιοχές. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί έντονα από την ύφεση καθώς και στις λεγόμενες "υποβαθμισμένες” περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. κέντρο Αθήνας). Σε αυτές τις περιοχές συμφέρει τους φορολογούμενους να περιμένουν το νέο έτος προκειμένου πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές

- παραμένουν σταθερές σε 4.302 περιοχές



Παραδείγματα

Φορολογούμενος επιθυμεί να πραγματοποιήσει γονική παροχή διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην πέμπτη ζώνη Βριλησσίων. Η σημερινή τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 1.400 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 168.000 ευρώ. Ο φόρος γονικής παροχής και τα συμβολαιογραφικά έξοδα είναι περίπου 1.200 ευρώ. Από το νέο έτος το συνολικό κόστος της γονικής παροχής πρόκειται να αυξηθεί περίπου στα 1.600 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης των 400 ευρώ.

Το ίδιο ακίνητο εφόσον αγοραστεί από έναν φορολογούμενο ως δεύτερη κατοικία έχει συνολικό κόστος μεταβίβασης (φόρος μεταβίβασης και συμβολαιογραφικά) ύψους περίπου 6.000 ευρώ. Αν η μεταβίβαση γίνει το 2019 το συνολικό κόστος της μεταβίβασης αυξάνεται περίπου στα 7.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ότι θα προχωρήσει το 2020 και το 2021 σε άλλες δυο αυξήσεις των τιμών ζώνης προκειμένου να γίνει πλήρης ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Η σχετική δέσμευση αποτυπώνεται στο κείμενο συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Πηγή: capital.gr (ΤΡ, 24/7/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πού και πόσο αλλάζει ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (πίνακες)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!