ΕΛΓΑ: Παρατείνεται έως 15 Δεκεμβρίου η καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς του 2019 * ΟΔΔΗΧ: 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο -0,28% * Παρατείνεται έως 31/12 η τηλεργασία * Αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Οκτώβριο * 1.043.709 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Οκτώβριο * Παράταση έως 9/12 στο πρόγραμμα της Περιφ. Αττικής για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

19/7/18

Αυτόματη άρση απορρήτου για τους ενταγμένους στον νόμο Κατσέλη


Έρχονται και ρυθμίσεις-εξπρές
Σε δύο μήνες, στις 15 Σεπτεμβρίου, οι 160.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και χρωστούν κόκκινα δάνεια 18 δισ. ευρώ – κυρίως σε στεγαστικά και καταναλωτικά - θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυτόματη άρση του καταθετικού/τραπεζικού τους απορρήτου και αν φέρουν αντίρρηση θα εξωθούνται από τον νόμο χάνοντας την προστασία.

Η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά στους καταθετικούς λογαριασμούς των εν λόγω δανειοληπτών θα ξεκινήσει την ίδια ημερομηνία και τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στην δεξαμενή του Τειρεσία προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι τράπεζες.

Η άρση του καταθετικού/τραπεζικού απορρήτου στοχεύει στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκτιμώνται από τραπεζικές πηγές στους 45.000-50.000 και καταχρώνται τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου ενώ διαθέτουν καταθέσεις σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα από αυτό που έχουν το «κόκκινο» δάνειο.

Καμία ανταπόκριση
Μολονότι ο νόμος που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την άρση του τραπεζικού απορρήτου για την συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών έχει ψηφισθεί από την Βουλή από τις 15 Ιουνίου – στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης – έως σήμερα κανένας δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και αναμένει δικάσιμο δεν έχει δώσει την έγκρισή του στην άρση.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η στάση των δανειοληπτών ήταν αναμενόμενη, εξ ου και στον νόμο υπάρχει η πρόβλεψη βάσει της οποίας, με την πάροδο 3 μηνών από την ψήφιση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα για όλους τους εν λόγω δανειολήπτες.Έξωση από τον νόμο
«Με την αυτόματη άρση του απορρήτου όποιος φέρει αντίρρηση εκπίπτει του νόμου», υπογραμμίζει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα της ολικής ανατροπής στο καθεστώς που ισχύει από το 2010 για όσους εντάσσονται στον νόμο προστασίας κι από τον πλειστηριασμό.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι όποιος βρεθεί με καταθέσεις που δεν δικαιολογούν την εύνοια του νόμου, θα κληθεί να αποπληρώσει το κόκκινο στεγαστικό ή καταναλωτικό του δάνειο στο ακέραιο και χωρίς καμία ρύθμιση, εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις όπως μείωση του εισοδήματος κλπ.

«Επί της ουσίας με την άρση του τραπεζικού απορρήτου η μία τράπεζα θα πληροφορεί την άλλη μέσα από τον Τειρεσία και θα μπει αυτόματα κόφτης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή σε όσους κατά συνείδηση και ενώ διαθέτουν περιουσία δεν πληρώνουν με διάφορα κόλπα απόκρυψης των περιουσιακών τους στοιχείων. Εάν δεν δεχθούν να πληρώσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό», καταλήγει.

Έρχονται και ρυθμίσεις
Παράλληλα, οι τράπεζες ετοιμάζουν ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο αλλά δεν έχει ακόμη δικαστεί η υπόθεσή τους. Κι αυτό με στόχο να παρακαμφθεί η χρονοβόρος διαδικασία της δικαστικής οδού ώστε τα κόκκινα δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα της νομικής προστασίας που προσφέρει ο νόμος, να ρυθμισθούν άμεσα. Πόσο μάλλον όταν οι τράπεζες πιέζονται για γρήγορη και αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, από τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες θα εφαρμόσουν μία κοινή ρύθμιση για τους 115.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που χρωστούν σε παραπάνω από μία τράπεζα (σ.σ. δηλαδή έχουν κόκκινα δάνεια σε 2,3 ή 4 τράπεζες) αλλά και για τους 45.000 που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο σε μία τράπεζα.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν σε όσους πραγματικά πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος και το «κούρεμα» των δανείων θα φθάνει στο 50-60%, αντίστοιχο με αυτό που αποφασίζει η δικαιοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: Euro2day.gr (ΠΕ, 19/7/18)Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη: