Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

10/7/18

Το σχέδιο για ελάχιστες επισκέψεις των φορολογουμένων στην Εφορία


Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σχεδόν ολοκληρωτική εξάλειψη της ανάγκης φυσικής επίσκεψης των φορολογούμενων στις εφορίες θέτει σύντομα σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ολοκληρώνουν εξ αποστάσεων και ηλεκτρονικά ακόμη περισσότερες συναλλαγές από όσες διεκπεραιώνουν σήμερα.

Παράλληλα, με την εξάλειψη των επισκέψεων των φορολογούμενων και τον περιορισμό της γραφειοκρατικής εργασίας εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι στον φορολογικό μηχανισμό που θα διατεθούν για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, που προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία. Μια ακόμη παρέμβαση που θα διευκολυνθεί από τη μείωση των επισκέψεων των φορολογούμενων θα είναι η πραγματοποίηση νέου κύματος συγχωνεύσεων εφοριών.

Ειδικότερα, το σχέδιο για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των εφοριών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής παρεμβάσεις:* λήψη στοιχείων απευθείας από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταργηθεί η ανάγκη αυτοπρόσωπης δήλωσης και ενημέρωσης της εφορίας για μια σειρά από πολύ συνηθισμένες μεταβολές. Πρόκειται για έργο διασύνδεσης της φορολογικής διοίκησης με αρχεία άλλων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση του αρχείο της εφορίας για γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια, καταστροφές και αποσύρσεις οχημάτων, κλοπή οχημάτων, αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας, αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας κα.

* πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των τμημάτων Κεφαλαίου των εφοριών. Πρόκειται για τα τελευταία τμήματα των εφοριών όπου οι συναλλαγές συνεχίζουν να γίνονται χειρόγραφα και οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάθε είδους μεταβίβαση ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν χειρόγραφα τις σχετικές δηλώσεις

* η τήρηση αρχείου επισκέψεων των φορολογούμενων στις εφορίες. Στο αρχείο θα καταγράφεται ποιο γραφείο και ποιον υπάλληλο συνάντησε ο φορολογούμενων, καθώς και η τύχη κάθε υπόθεσης του φορολογούμενου. Από την καταγραφή θα προκύψουν και άλλες συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η επίσκεψη των φορολογούμενων στην εφορία προκειμένου να μελετηθεί ο τρόπος για την αντιμετώπισή τους.

* η "επίσκεψη” της εφορίας στους φορολογούμενους. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα όπου στέλεχος της φορολογικής διοίκησης θα επισκέπτεται οργανωμένα μέλη επαγγελματικών ομάδων (π.χ. αγρότες) προκειμένου να τους ενημερώνει για τα φορολογικά δικαιώματα και υποχρεώσεις τους.

Πηγή: capital.gr (ΤΡ, 10/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!