Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

19/7/18

Ενοικίαση κατοικιών: Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ιδιοκτήτη και ενοικιαστή


Θέλετε να νοικιάσετε σπίτι αλλά ο ιδιοκτήτης σας ζητάει προκαταβολή μεγαλύτερη απ’ αυτήν που είχατε υπολογίσει; Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη στιγμή που νοικιάσατε το σπίτι και ο ιδιοκτήτης ζητάει αύξηση του ενοικίου ή θέλετε να φύγετε;

Διαβάστε παρακάτω έναν πρακτικό οδηγό για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας.

1. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος καθορίζεται ελεύθερα αλλά δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

2. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα και αν η συμφωνία είναι για μικρότερο διάστημα ή και αόριστο.

3. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, μέχρι συμπληρώσεως της 3ετίας, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες. Συνεπώς, εάν παραδείγματος χάριν νοικιάζετε ένα σπίτι με 100 ευρώ το μήνα, με το πληθωρισμό να κυμαίνεται για το 2015 στο -0,1%, πρακτικά ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να σας ζητήσει αύξηση ενοικίου.

4. Προκαταβολή ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

5. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το οίκημα στον ενοικιαστή σε κατάσταση κατάλληλη για ενοικίαση αλλά και να το διατηρεί σε κατάλληλη κατάσταση κατά την διάρκεια της μίσθωση.6. Απαγορεύεται η καταβολή εγγύησης να είναι μεγαλύτερη από δύο ενοίκια.

7. Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του οικήματος. (φορολογικές επιβαρύνσεις, έξοδα συντήρησης κ.ά.)

8. Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που ο ίδιος έκανε στο οίκημα.

9. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

10. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

11. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

12. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

13. Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.

(ΠΕ, 19/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!