Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πέντε μέτρα για ταχύτερη είσπραξη φόρων


Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και μειωμένες αποδοχές έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι φόροι που έχουν μείνει απλήρωτοι στην Εφορία έχουν σπάσει προ πολλού το φράγμα των 100 δις. ευρώ και βρίσκονται στα 101,48 δις. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές 4,764 δις. ευρώ δημιουργήθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2018. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι από το τέλος του μήνα που θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς των πληρωμών και τα ραβασάκια που θα πρέπει να πληρωθούν έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Φοβούνται νέα έκρηξη των οφειλών και για το λόγο αυτό επιταχύνουν τη λήψη μέτρων – παρεμβάσεων που στοχεύουν στο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων μέσω της βελτίωσης της συμμόρφωσης των φορολογούμενων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.



Στο πλαίσιο αυτό:

1. Επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας λογισμικού με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο τελικός στόχος είναι η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα

2. Καθορίζονται ξεκάθαρα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό φορολογικών οφειλών ως μη εισπράξιμων προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει στην πλήρη διαγραφή τους. Πλήρης διαγραφή δεν προβλέπεται με τη σημερινή νομοθεσία. Η διαγραφή οφειλών θα βοηθήσει τη φορολογική διοίκηση να επικεντρώσει τις προσπάθειες είσπραξης εναντίον φορολογούμενων που μπορούν να πληρώσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 101,482 δις. ευρώ, τα 15 δις. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα με αποτέλεσμα τα χρέη προς την Εφορία να διαμορφώνονται στα 86,454 δις. ευρώ.

3. Αξιολογείται η δυνατότητα να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο ετών πέρα από το οποίο η φορολογική διοίκηση δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να διεκδικήσει την είσπραξη φορολογικών οφειλών. Πρόκειται ουσιαστικά για καθορισμό χρονικού ορίου παραγραφής φορολογικών οφειλών (π.χ. 20 έτη). Με το χρονικό όριο παραγραφής οφειλών η φορολογική διοίκηση θα επισπεύδει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης

4. Εκπόνηση μελέτης για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να πληρώνουν όλους τους φόρους σε πολλές δόσεις με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (π.χ. 12 δόσεις).

5. Εξετάζονται πιθανές αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προκειμένου να μπορεί η φορολογική διοίκηση να λάβει με μεγαλύτερη ευκολία μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον φυσικών προσώπων που είναι συνυπεύθυνα για τις οφειλές νομικών προσώπων.

Πηγή: newsbeast.gr (ΠΕ, 12/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!