Απόφαση Ιεραρχίας: Οι κληρικοί να παραμείνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων * Στις 3 Δεκεμβρίου οι οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις * Εργάνη: Χάθηκαν 120.087 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,1% στο διαθέσιμο εισόδημα το 2017 * ΕΤΕΑΕΠ: Μειώθηκαν 50% οι εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ * ΤτΕ: Πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,6 δισ. από το Δημόσιο * Στα 6,46 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο * Αυξήθηκαν κατά 584.979 οι οφειλέτες του Δημοσίου * Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

4/7/18

Ανακάμπτουν τα στεγαστικά δάνεια λόγω ...Airbnb


Την αγορά της στεγαστικής πίστης ξαναζεσταίνει η έκρηξη που εμφανίζει στη χώρα μας η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω Airbnb, Homeaway κ.α. οδηγώντας στην αύξηση έως και 50% της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί ιδανική λύση για κατόχους ακινήτων που αναζητούν διέξοδο στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα που βαραίνουν σήμερα την ιδιοκτησία και οι οποίοι δεν διστάζουν να καταφύγουν σε ένα μικρό επισκευαστικό δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση της κατοικίας τους για να τη διαθέσουν προς ενοικίαση στη συνέχεια.

Στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια είναι αυξημένη έως 50%, ενώ στο 30% ανέρχεται η αύξηση για νέες εκταμιεύσεις. Αν και τα ποσά που εκταμιεύονται δεν είναι μεγάλα για να μιλήσουμε για ένα ισχυρό come back των στεγαστικών δανείων, δείχνουν ωστοσο μια αισιόδοξη τάση στην αγορά της στεγαστικής πίστης που παρέμενε παγωμένη εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται ότι με βάση σχετική μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρισθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών υπολογίζεται σε 42.155 πανελλαδικά και τα ετήσια έσοδα από τη διαμονή στα εν λόγω ακίνητα υπολογίζονται σε 860 εκατ. ευρώ.Ενδεικτικό της νέας τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτων είναι το νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας», που ανακοίνωσε η Alpha Bank και το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο προκειμένου να μπορέσει κάποιος να καλύψει τα έξοδα των εργασιών που απαιτούνται για την ανακαίνιση της κατοικίας του γρήγορα και μέχρι ενός ποσού χωρίς τα έξοδα για την προσημείωση του ακινήτου. Συγκεκριμένα το «Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας» δίνει τη δυνατότητα εκταμίευσης του δανείου για εργασίες μικρής έκτασης και με προϋπολογισμό από 5.000 έως 15.000 ευρώ χωρίς την εγγραφή προσημείωσης επί του ακινήτου, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και τα έξοδα για την εκταμίευση του δανείου. Το δάνειο χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από τρία (3) έως και οκτώ (8) έτη και το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο βάσει του επιτοκίου euribor τριών μηνών πλέον σταθερού περιθωρίου 7%. Για εργασίες μεγαλύτερης έκτασης το δάνειο μπορεί να φτάσει έως τα 40.000 και η διάρκεια του δανείου έως τα είκοσι (20) χρόνια. Στην περίπτωση αυτή το δάνειο χορηγείται με προσημείωση του ακινήτου και το επιτόκιο μειώνεται στο 4%. Το «Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας» δίνει τη δυνατότητα περιόδου χάριτος έως και έξι (6) μηνών με καταβολή την περίοδο αυτή μόνο των αναλογούντων τόκων για το διάστημα που εκτελούνται οι εργασίες και τα έξοδά σας είναι αυξημένα, ενώ επιτρέπει και την προεξόφληση του δανείου μερικώς ή ολικώς χωρίς καμία επιβάρυνση.

Πηγή: mononews.gr (ΤΕ, 4/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!