2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων ενός έτους στις 12/12 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,6% η ανεργία τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,2% για την Ελλάδα στο 3ο τρίμηνο * Στάση εργασίας στα τρόλεϊ στις 12/12 από 12.00 έως 15.00

31/7/18

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν αλλαγές στο Ε9


Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα και πλέον οι φορολογούμενοι, εκτός από την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που είναι σήμερα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ΕΝΦΙΑ που είναι ο επόμενος μεγάλος φόρος που έχουν μπροστά τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία εφόσον κάποιοι αγόρασαν, πούλησαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ακίνητη περιουσία το 2017 και δεν έχουν δηλώσει τη συγκεκριμένη συναλλαγή στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να δηλωθεί κάθε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία σας είναι αυστηρά 30 ημέρες. Δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την προθεσμία αυτή θεωρούνται εκπρόθεσμες και επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στη δήλωση στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να γίνουν άμεσα πριν την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2018.Για να δηλωθεί κάθε αλλαγή που έχει επέλθει στην περιουσιακή εικόνα του κάθε φορολογούμενου θα πρέπει να ο υπόχρεος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr. Με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει στο Taxis να μπει στον προσωπικό του λογαριασμό και από εκεί θα επιλέξετε την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Τα στοιχεία που θα δηλώσει θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά). Με αυτό τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9 θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.

Θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες όπως ημερομηνία συμβολαίου, ημερομηνία δημοσίευσης διαθήκης, κ.τ.λ. Επίσης δηλώνονται αναλυτικά τα στοιχεία του ακινήτου (διεύθυνση, επιφάνεια, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κλπ).

Κατά την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου / γηπέδου δηλώνεται υποχρεωτικά η αιτία εισαγωγής μεταβολής ή διαγραφής ακινήτου. Ανάλογα με την αιτία που επιλέγεται από λίστα που εμφανίζεται, συμπληρώνονται υποχρεωτικά κάποια πεδία (π.χ. σε πώληση ακινήτου ζητείται αριθμός συμβολαίου / ημερομηνία, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου).

Πηγή: newsit.gr (ΤΡ, 31/7/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!