Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Τον Σεπτέμβριο η νέα "λυπητερή" για 400.000 ασφαλισμένους


Συνταγή ...ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αρνητική είδηση, που θα χαλάσει τη φιέστα της εξόδου στις 20 Αυγούστου και το πάρτι της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ακολουθεί η κυβέρνηση ως προς το χαράτσι που περιμένει περίπου 400.000 ασφαλισμένους.

Στην ίδια λογική της μετάθεσης από τον Αύγουστο για τον Σεπτέμβριο της αποστολής των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου αυτή να μη "μουντζουρώσει" το πανηγύρι της ΔΕΘ, έτσι κάνει και με τις αναδρομικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και μισθωτοί.

Σε αυτό το μοτίβο, εντάσσεται και η τακτική του υπουργείου Εργασίας, που πανηγυρίζει για τις καλές ειδήσεις, αλλά αποκρύπτει τις κακές. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα η κα Αχτσιόγλου επιστράτευσε έως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι 200.000 συνταξιούχοι θα λάβουν προσεχώς αναδρομικά - 150 με 350 ευρώ έκαστος - αναδρομικά που έχουν προκύψει λόγω των παράνομων κρατήσεων που έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Κουβέντα όμως δεν είπε για τα άλλα, τα δύσκολα μέτρα που έρχονται προσεχώς, και αφορούν αναδρομικές εισφορές που θα προκύψουν για δύο κατηγορίες από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017. Στην πρώτη ομάδα, περίπου 130-140.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να μοιραστούν ένα λογαριασμό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ που αφορά αναδρομικές εισφορές για επικούριση και εφάπαξ, από την 1/1/2017. Στη δεύτερη ομάδα, που είναι και η πολυπληθέστερη, καθώς αφορά 250.000 επαγγελματίες με διπλή ιδιότητα (σσ: και ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί ή και αγρότες), η διαδικασία εκκαθάρισης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο σύνολό τους, οι ασφαλισμένοι αυτοί έχουν πληρώσει με βάση τα κέρδη που δήλωσαν για το 2015, τώρα περιμένουν την εκκαθάριση που γίνεται με βάση τα κέρδη του 2016, και ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποκαλυφθούν και τα κέρδη του 2017. Σε κάποιους επομένως, θα προκύψει η ανάγκη καταβολής πρόσθετων εισφορών.



Τα παραπάνω αποκρύπτονται τεχνηέντως και δύο μεγάλες ομάδες πληθυσμού κρατούνται στο σκοτάδι, με το υπουργείο Εργασίας να επικαλείται τις τεχνικές δυσκολίες του συστήματος εκκαθάρισης, όταν η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει τη φιέστα εξόδου από τα μνημόνια, με αρνητικές ειδήσεις για επιβαρύνσεις, πολλώ δε μάλλον, όταν δεν έχει ακόμη κλειδώσει ο χρόνος των επόμενων εκλογών.

Το νέο αυτό χαράτσι θα έρθει να προστεθεί σε μια αφαίμαξη άνευ προηγουμένου. Τρία χρόνια μετά την έναρξη του 3ου Μνημονίου, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να πληρώνουν ένα πρωτοφανή λογαριασμό, ύψους 17,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων, 7,5 δισ σε νέους φόρους, και επιπλέον 10 δισ ευρώ σε αυξημένες περικοπές και σε συντάξεις. Δεν είναι επομένως παρά σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα παραπάνω, οι παροχές και ελαφρύνσεις που θέλει να εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στο προεκλογικό καλάθι της ΔΕΘ.

Εξαγγελίες, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν συνιστούν παρά πολιτικές μπλόφες στο δρόμο προς τις κάλπες. Ειδικά η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι στην ουσία εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα. Διότι ακόμη και αν γίνει, δεν θα φανεί στην τσέπη των εργαζομένων, αφενός γιατί εφόσον ισχύσει το πορτογαλικό μοντέλο θα είναι μόλις 4,5%, αφετέρου γιατί θα εξανεμιστεί εντελώς μόλις επέλθει η μείωση του αφορολογήτου.

Πηγή: liberal.gr (ΔΕ, 23/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!