Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

«Ξεμπλοκάρει» η έκδοση 31.318 εφάπαξ - Στα 12.900 ευρώ η μέση παροχή


Οι νέες μειώσεις που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, η κάμψη των νέων αιτήσεων για εφάπαξ καθώς και η επιχορήγηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) κατά 203,73 εκατ. ευρώ έως σήμερα, από το πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, οδήγησαν σε μείωση των αιτήσεων κατά 18.500, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του να σημειώσουν ποσοστιαία μείωση της τάξης του 35%.

Πλέον, κατά μέσο όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα εφάπαξ είναι μειωμένα έως και κατά 22%.

Συνολικά, η διοίκηση του Ταμείου εκτιμά πως από τις αρχές του 2018 έχουν πληρωθεί εφάπαξ συνολικής δαπάνης 303 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις στις 30 Ιουνίου 2018 να έχουν υποχωρήσει στις 31.318, συνολικού κόστους 389,85 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός έκδοσης των εφάπαξ κινείται μεταξύ 3.000 - 5.000 αιτήσεων.



Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Ιούνιο, το Ταμείο πλήρωσε επιπλέον 3.246 δικαιούχους, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των αποφάσεων που εκδίδει μηνιαίως. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ταμείο έχει απορροφήσει 203,73 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα και μένουν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, με στόχο έως το τέλος του έτους να εξοφληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων, ώστε από τις αρχές του 2019 το εφάπαξ να καταβάλλεται εντός τριμήνου από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Μάρκο Μπασιούκα, η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου συντέλεσε στο να επιτευχθούν οι στόχοι για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του και να απορροφηθεί το αντίστοιχο ποσό από την κρατική επιχορήγηση που αφορά τα εκκρεμή εφάπαξ. Το 2018 θεωρείται κρίσιμο έτος για τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς έχει καμφθεί ο ρυθμός κατάθεσης νέων αιτήσεων.

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο, το 2018 οι αιτήσεις προσέγγιζαν τις 1.000 ανά μήνα ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ο ρυθμός κατάθεσης νέων αιτήσεων άγγιζε τις 2.500 τον μήνα. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει αύξηση της ροής των αιτήσεων, καθώς αναμένεται να ξεμπλοκάρει η έκδοση των κύριων συντάξεων στο δημόσιο.

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ταμείων αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, καθώς εκκρεμεί η έκδοση 77.492 αιτήσεων για κύριες συντάξεις, 91.855 αιτήσεων για επικουρικές και βέβαια 31.318 αιτήσεων για εφάπαξ. Μάλιστα, όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι στα ταμεία, για πολλές κατηγορίες με παράλληλο χρόνο ασφάλισης, πολλαπλή ασφάλιση σε δύο εργοδότες, ασφάλιση από εργασία σε ΝΠΔΔ, διαδοχική ασφάλιση, καθώς και συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα δεν έχει «ανοίξει» το λογισμικό και δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν.

Μόνο στο ΕΤΕΑΕΠ, εκκρεμεί η έκδοση 123.173 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, με κόστος που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τα εφάπαξ, τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα έχουν οι τομείς που αφορούν τους δημόσιους αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους (πρώην ΤΠΔΥ και πρώην ΤΠΔΚΥ), εμποροϋπαλλήλους (πρ. ΤΕΑΥΕΚ) και μεταλλεργάτες (πρ. ΤΑΠΕΜ), κυρίως λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των αντίστοιχων αποφάσεων επικουρικής σύνταξης.

Μεγάλη είναι η καθυστέρηση στα πρώην Ταμεία των ναυτικών (Αξιωματικών ΤΠΑΕΝ και Κατώτερων πληρωμάτων ΤΠΚΠΕΝ) καθώς η αναζήτηση στοιχείων όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ γινόταν τηλεφωνικά, ενώ σημαντικός αριθμός ληξιπρόθεσμων εντοπίζεται και στον κλάδο των μηχανικών και των γιατρών του πρώην ΕΤΑΑ.

Πηγή: euro2day.gr (ΠΑ, 6/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!