Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν έκαναν αγορές με κάρτα το 2017


Σαφάρι ελέγχων σε φορολογούμενους για τους οποίους οι τράπεζες δεν απέστειλαν στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 2017, ετοιμάζει η εφορία.

Ως γνωστόν, για το χτίσιμο του αφορολόγητου στις φετινές δηλώσεις οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν το 10% - 20% των αγορών της περυσινής χρονιάς με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμών.

Τα στοιχεία στις δηλώσεις

Οι τράπεζες απέστειλαν στην εφορία τα σχετικά δεδομένα, τα οποία προσυμπληρώθηκαν στο έντυπο Ε1 των φετινών δηλώσεων.

Ωστόσο, οι εν λόγω κωδικοί μπορούν να αναπροσαρμοστούν από τους φορολογούμενους, για περιπτώσεις που από λάθος του συστήματος δεν είχαν φορτωθεί οι αγορές τους με κάρτα.

Στο υπουργείο Οικονομικών λοιπόν εκτιμούν ότι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός φορολογούμενων συμπλήρωσε τους σχετικούς κωδικούς με «ψεύτικες» δαπάνες, για να κερδίσει την έκπτωση φόρου.



Στοχευμένοι έλεγχοι

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει στοχευμένους ελέγχους για να διασταυρώσει εάν όντως έχουν πραγματοποιηθεί οι συγκεκριμένες αγορές με ηλεκτρονικό τρόπο.

Θα καλέσει λοιπόν τους φορολογούμενους να αποδείξουν πως όντως πραγματοποίησαν τις δαπάνες τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι πολίτες με μηδενικές ή ελάχιστες δαπάνες, βάση των στοιχείων που απέστειλαν οι τράπεζες.

Κι αυτό διότι η πλειονότητα των συγκεκριμένων φορολογούμενων διόρθωσε ...χειροκίνητα το ύψος των δαπανών, για να πετύχει το αφορολόγητο.

Οι υποχρεώσεις και τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο οι πολίτες θα πρέπει να πραγματοποιούν αγορές αξίας ίσης με ένα μέρος του εισοδήματός τους, με κάρτες. Συγκεκριμένα:

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ: 10%
Για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ: 15%
Για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ: 20%

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν συλλέχθηκαν.

Πηγή: moneyonline.gr (ΠΕ, 12/7/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!