Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τον Σεπτέμβριο φουσκωμένα ραβασάκια σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες


Μετά τους πανηγυρισμούς που σχεδιάζει να στήσει η κυβέρνηση για το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο και ενδεχομένως μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, θα μάθουν οι ιδιοκτήτες τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν για τα ακίνητα που διαθέτουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη δημοσιοποιηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πριν από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει, αλλά σε κάθε περίπτωση ο σχετικός φόρος θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα βεβαιωθεί στα μέσα Αυγούστου, θα κοινοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στους 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί η πρώτη δόση στα τέλη του ίδιου μήνα.

Φέτος μάλιστα, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αφενός ότι ο λογαριασμός της εφορίας αυξάνεται, αφετέρου ότι έχουν λίγες μέρες μπροστά τους για να πληρώσουν την πρώτη δόση.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι νέες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία κυρίως άνω των 250.000 ευρώ.

Από την ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών προκύπτει ότι σε πολλά προάστια της Αττικής, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές εκτινάχθηκαν στα ύψη και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.



Αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερο φόρο που φθάνει ακόμα και τα 1.500 ευρώ σύμφωνα με την Καθημερινή.

Μπορεί για τους περισσότερους εξ αυτών ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το περυσινό έτος, ωστόσο εκτοξεύεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση μεταφέρει για μία ακόμα φορά το βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα ακίνητα που βρίσκονται στις λαϊκές γειτονιές.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για πλασματικές αξίες που δημιουργήθηκαν με χειρουργικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έτσι ώστε να επιτευχθεί η είσπραξη 2,65 δισ.

Δηλαδή, η κυβέρνηση με χειρουργικές παρεμβάσεις αύξησε και μείωσε τις αξίες κατά 50 ή 100 ευρώ στις χαμηλές ζώνες για να μην προκύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις, διευρύνοντας ταυτόχρονα και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, η Νέα Ερυθραία, το Ελληνικό, ή ακόμη και το Περιστέρι ή η Κερατέα, θα κληθούν να πληρώσουν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παρεμπιπτόντως κρίθηκε ανεπαρκής και ήδη προαναγγέλθηκε μέσω της έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν η εκ νέου αναπροσαρμογή των αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Προφανώς οι θεσμοί έκαναν τα στραβά μάτια όχι μόνο για τη διαδικασία που ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως για το αποτέλεσμα που προέκυψε και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι:

1. Από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών προκύπτουν τα εξής:

• Σε 2.122 μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες.
• Σε 4.302 έμειναν σταθερές και
• Σε 3.792 που αντιστοιχεί στο 37,11% της επικράτειας αυξήθηκαν.

2. Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ για 946.671:

• Αύξηση από ένα έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 φυσικά πρόσωπα.
• Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων.
• Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 46.891 φυσικών προσώπων.

3. Μειωμένα για 1.470.962 φυσικά πρόσωπα.

• Μείωση από 50 έως 100 ευρώ στα εκκαθαριστικά τους θα δουν 351.090 φορολογούμενοι.
• Μείωση από 100 έως 500 ευρώ θα δουν 213.483 άτομα.
• Μείωση πάνω από 500 ευρώ θα δουν 13.357 φορολογούμενοι.

4. Αμετάβλητα για 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων.

(ΣΑ, 21/7/18)


Δείτε εδώ σχετικά άρθρα


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!