Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Αναμονή άλλους δύο μήνες για νέες συντάξεις


Στο... περίμενε άλλους δύο μήνες χιλιάδες απόμαχοι της εργασίας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν προλαβαίνουν να «τρέξουν» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που ακόμα εκκρεμούν.

Επειδή οι προθεσμίες δεν πιάνονται έως και το τέλος Ιουνίου, που ήταν η ημερομηνία-στόχος για την ολοκλήρωση των εκκρεμών συντάξεων, για τις οποίες, μάλιστα, διατέθηκαν και 860.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα με τους δανειστές, στο πλαίσιο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, δόθηκε δίμηνη παράταση.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας ορίζεται το χρονικό περιθώριο της έκτακτης χρηματοδότησης, θεωρώντας ότι εντός του επιπλέον διμήνου θα προλάβουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να απονείμουν όσο γίνεται περισσότερες οριστικές συντάξεις.



Οπως σημειώνεται στην ΚΥΑ, υπάρχει «ανάγκη διευκρίνισης της διαδικασίας χρηματοδότησης και η ανάγκη παράτασης του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αξιολογεί τις προτάσεις επιχορήγησης με βάση τον συνολικότερο χρηματοδοτικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές συνθήκες».
Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις του Δημοσίου θα δίνονται «όταν και εφόσον» το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επί της παρούσης, ο στόχος αυτός μοιάζει να είναι ανέφικτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα, με αργό ρυθμό έχουν αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες να διεκπεραιώνονται μόνο περιπτώσεις απλής ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε ένα από τα πρώην μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως το πρώην ΙΚΑ, ο πρώην ΟΑΕΕ, το πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το πρώην ΕΤΑΑ και ο πρώην ΟΓΑ), δηλαδή διευθετούνται οι αιτήσεις όσων είχαν ασφαλιστεί μόνο σε έναν φορέα καθ' όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου τους.

Αντιθέτως, σε καθεστώς... αναμονής εξακολουθούν να βρίσκονται ως επί το πλείστον τα περισσότερα από τα συνταξιοδοτικά αιτήματα απλής ασφάλισης σε πιο «μικρούς» φορείς που υπήχθησαν στον ΕΦΚΑ. Για παράδειγμα, με το σταγονόμετρο φαίνεται ότι διεκπεραιώνονται αιτήσεις από τα πρώην Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ και ΕΛ.ΤΑ.), του ΝΑΤ, των τραπεζών (όπως της ΕΤΕ και της ΑΤΕ) και των αγροτικών συνεταιρισμών (πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ).

Πηγή: Δημοκρατία (ΤΕ, 20/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!