Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ζωντανεύει ξανά ο εφιάλτης των πλειστηριασμών


«Γκάζι» στους πλειστηριασμούς συνεχίζουν να πατάνε οι τράπεζες και το Δημόσιο με αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να βλέπουν το ακίνητό τους να βγαίνει στο "σφυρί".

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.eauction.gr) μέχρι σήμερα έχουν αναγγελθεί συνολικά 11.547 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, από τους οποίους πάνω από 500 θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Economist: Πάνω από 20.000 οι e-πλειστηριασμοί φέτος
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Economist σύμφωνα με τα οποία φέτος πάνω από 20.000 ακίνητα μπορούν βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Το αποτέλεσμα; Να ξεπεράσουν τον στόχο για 15.000 – 18.000 πλειστηριασμούς που είχαν δηλώσει οι ελληνικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο SSM έχει στείλει μήνυμα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι πρέπει να αρχίσουν την σταδιακή «αποσυμφόρηση» των χαρτοφυλακίων τους από τα ακίνητα, τα οποία αποκτούν από πλειστηριασμούς και εν γένει ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρει ο Economist, οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες πολλά ακίνητα, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές και προσθέτει ότι οι διαμαρτυρίες εμπόδισαν πέρυσι τους πλειστηριασμούς.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν προσφάτως οι τράπεζες, επιτυχώς ολοκληρώνεται το 60% των πλειστηριασμών, το 30% αναβάλλεται λόγω διακανονισμού που συνήθως γίνεται την τελευταία στιγμή, ενώ μόνο το 10% τελικά ματαιώνεται.

Εν αντιθέσει με τις τράπεζες, το Δημόσιο αφήνει τους πλειστηριασμούς να κηρυχθούν άγονοι. Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.

Στην περίπτωση που δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή θα βγαίνουν στο σφυρί ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές.

Στον χορό και οι… δήμοι
Στον χορό των ηλεκτρονικών εκποιήσεων μπήκαν μετά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι δήμοι. Οι δήμοι σε πρώτη φάση βγάζουν στο σφυρί κινητά περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και δημοτών τους που τους άφησαν χρέη στα ταμεία τους. Σε επόμενο στάδιο θα επεκταθούν στην εκποίηση και ακινήτων.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία έως τις 14 Ιουνίου αλλαγές στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να διευκολύνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς τους Δήμους.

Πηγή: in.gr (ΤΕ, 6/6/18)



Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!