Κλειστά τα σχολεία από 24/12 έως και 7/1 * ΟΠΕΚΑ: Στις 21/12 η καταβολή των αναπηρικών επιδοματων * 5,387 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα στο 11μηνο 2018 * Πάνω από 1,6 εκατ. οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα * Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1 δισ. στην εφορία τον Οκτώβριο * Στο 1,1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων και τον Νοέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,3% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2018

4/6/18

Καταβολή σύνταξης για όλα τα Ταμεία από τον επόμενο μήνα της αίτησης


Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία ρυθμίζεται ενιαία εντός του ΕΦΚΑ η έναρξη του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης (1η του επόμενου μήνα) και η λήξη (στο τέλος του μήνα εντός του οποίου επέρχεται ο λόγος διακοπής της σύνταξης).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα ανά Ταμείο, π.χ. στο ΙΚΑ η σύνταξη αρχίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ στον ΟΑΕΕ την 1η του μήνα υποβολής της αίτησης.

Αν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης «κλειδώνουν» σε διαφορετικό μήνα από αυτόν την αίτησης – μέσα σε διάστημα ενός 6μήνου που δίδεται περιθώριο για την προσκόμιση των δικαιολογητικών – τότε η σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο μήνα, μετά την συμπλήρωση των προϋποθέσεων.Επιπλέον, δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, για να ξεκινήσει η συνταξιοδότηση. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης και να εισπράττουν το 40% της σύνταξής τους για όσο εργάζονται.

Ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται πως από το 2019 θα συνταξιοδοτούνται με βάση την ημερομηνία γέννησής τους και όχι τον Ιούλιο κάθε χρονιάς.

Ακόμη, ρυθμίζεται για τους αγρότες η διαδικασία έναρξης της ασφαλιστέας δραστηριότητας με απογραφικό δελτίο, εφόσον δεν απαιτείται έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ. Ο αναδρομικός έλεγχος υπαγωγής ή διαγραφής κρίνεται σε δεύτερο χρόνο (ο Φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης).

(ΔΕ, 4/6/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!